reklama
 
 

Více cukru, méně masa, horší éčka. Podívejte se, jak se liší potraviny napříč Evropou

16. 7. 2019 6:05
Kvalita potravin se v rámci Evropské unie nedělí na Západ a Východ. Jejich složení přesto není ve všech zemích zcela totožné - výrobci se přitom často s oblibou odkazují hlavně na rozdílné chutě zákazníků. Vyplynulo to z nedávno zveřejněné studie, kterou si Evropská komise nechala vypracovat. On-line deník Aktuálně.cz nyní vybral nejznámější výrobky s odlišnými verzemi a jejich jednotlivá složení nechal okomentovat nutričními experty.

načítám grafiku

  • Studie posoudila 1 380 vzorků 128 různých potravinářských výrobků z devatenácti členských států. Ani tento vzorek však není reprezentativní z hlediska velké rozmanitosti potravinářských výrobků na trhu EU. 
  • Ve většině případů složení odpovídalo způsobu, jak byly výrobky prezentovány: 23 % výrobků mělo totožnou přední stranu obalu a totožné složení a u 27 % výrobků bylo signalizováno odlišné složení v různých zemích EU při odlišných předních stranách obalu.
  • Celkem 9 % výrobků, které byly prezentovány jako stejné v celé EU, mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu totožná, ale jejich složení se lišilo.
  • Dalších 22 % výrobků prezentovaných podobným způsobem mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu podobná, ale jejich složení se lišilo.
  • Podle závěrů studie neexistuje žádný jednotný zeměpisný vzorec, pokud jde o používání stejného nebo podobného obalu pro výrobky s rozdílným složením. Zjištěné rozdíly ve složení testovaných výrobků navíc nezbytně neznamenají rozdíly v jejich kvalitě.
  • Podle komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti Věry Jourové však rozdílné složení automaticky neznamená, že by výrobci záměrně šidili spotřebitele. Na tiskové konferenci Aktuálně.cz sdělila, že v některých případech má jiné složení opodstatnění. 
  • "Výsledky jsou smíšené," upozornil při zveřejnění studie maďarský komisař Tibor Navracsics, odpovědný za práci výzkumného střediska EK. "I když mám radost, že jsme u složení výrobků nenašli důkaz rozdělení mezi Východem a Západem, znepokojuje mě zjištění, že asi třetina testovaných produktů má různé složení, ačkoliv je označená stejně nebo velmi podobně," uvedl komisař.
  • Dvojí kvalitu jako nepřípustnou zmínil v roce 2017 před Evropským parlamentem předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Lidé z celé unie podle něj mají nárok například na stejně kvalitní "rybí prsty". Nyní už v EU platí nová pravidla, podle nichž může být tato praxe - pokud pro ni nejsou objektivní a legitimní důvody - zavádějící pro spotřebitele, a tedy nepřípustná. 
  • Problém je horší, než se zdálo. Komise ukázala vlastní testy dvojí kvality potravin

autoři: Pavla Adamcová, Jiří Kropáček | 16. 7. 2019 6:05

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama