Spíše než provize je důležitější objem objednávek, vzkazují rozvozci restauracím

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 10. 2020 17:01
Průměrné restauraci jen několik objednávek za den navíc přinese větší benefit než snížení provize za doručení jídla na polovinu. V tiskové zprávě rozvozové služb Wolt to uvedl její šéf za Česko Jan Foret. S výzvou na lepší smluvní podmínky restauracím minulý týden přišly Svaz obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů. Na výzvu zareagoval jako další v řadě vydavatel stravenek Edenred.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Svaz obchodu a asociace hotelů argumentovaly tím, že už v jarní vlně epidemie koronaviru, kvůli které vláda v březnu stejně jako nyní uzavřela restaurace, na situaci profitovali rozvozci. Wolt podle Foreta od poloviny října připravuje pro 1100 restaurací, se kterými spolupracuje, balík podpory.

Dovážková služba nyní v Praze a Brně trvale snížila ceny za doručení o 20 až 30 procent, zavedla možnost spropitného pro restaurace a nabízí jim rychlejší možnost výplat dvakrát týdně. Prodloužila také doručovací okruh od restaurace k zákazníkovi na šest kilometrů, aby zařízení mohla oslovit více zákazníků.

Wolt také do konce listopadu nebude účtovat provizi za vyzvednutí jídla na místě. Příjmy Woltu se totiž skládají z ceny doručení a provize z ceny jídla. "Ze všech našich příjmů z provize za rozvoz pro restaurace platíme více než polovinu našim partnerským kurýrům. To znamená že jediný příjem, který zbývá pro Wolt na pokrytí výdajů, je méně než čtvrtina z celkové částky z obou zdrojů příjmu," popsal. 

Wolt je podle Foreta nadále stále ztrátový v Česku, na Slovensku i na globální úrovni. Uvedl také, že ani snížení provize na polovinu není pro restaurace tak přínosné jako zvýšení počtu zakázek za den. "Proto se snažíme peníze využít raději na marketingové aktivity, které budou restauracím generovat ještě více objednávek i tržeb," dodal.

Poukázal na to, že na jídlo s sebou se nyní vztahuje 15procentní DPH, u stravovacích služeb přitom sazba v květnu klesla na deset procent.

Také další rozvozová služba Dáme jídlo minulý týden prohlásila, že restauracím v koronakrizi pomáhá "správným komerčním nastavením tak, aby byl rozvoz co nejefektivnější jak pro restaurace, tak pro zákazníky".

"Dáme jídlo pomáhá restauracím s přilákáním zcela nových zákazníků. Dlouhodobě totiž investuje do marketingu desítky milionů korun měsíčně a ani nyní tyto investice nesnížilo. Navíc dál pokračuje v rozšiřování rozvozu jídla i do oblastí, kde tato služba dosud nebyla dostupná. V současnosti působí ve 170 městech po celé České republice a obsluhuje 60 procent populace," uvádí společnost ve své zprávě.

Pryč s papírovými stravenkami

Po vydavateli stravenek Sodexo se rozhodla snížit provize restauracím v pandemii také konkurenční společnost Edenred.

"Aby Edenred poskytl okamžitou pomoc, všem restauracím, které o to požádají, do března roku 2021 sníží provizi na 4,5 procenta u papírových i elektronických stravenek a zavede pro ně expresní proplácení papírových stravenek bez příplatku. Peníze bude posílat na účet do čtyř dnů. O tuto podporu může požádat každá restaurace přes webový formulář, který bude k dispozici na webu Edenredu od pondělí 2. 11. ," uvádí v pátečním prohlášení generální ředitel Nicolas Eich.

"Abychom pomohli restauracím snížit i další náklady, Edenred udělá všechny kroky i k tomu, aby papírový formát stravenek skončil ke konci roku 2022," dodává Eich. Dnes podle něj představují obraty na digitálních nosičích téměř 50 procent celkového objemu Edenred stravenek.

Od prosince také Edenred ruší limity pro nákup na stravenkových kartách.

Konkurenční Sodexo se rozhodl snížit poplatky malým restauracím, které o to požádají, od 3. listopadu na tři procenta. "Prozatím snížení plánujeme na šest měsíců, ale bude záležet na aktuální situaci. V následujících dnech budeme restaurace kontaktovat a začneme sbírat žádosti," říká generální ředitel Sodexo Benefitů Daniel Čapek.

Po uvolnění opatření Sodexo restauratérům nabídne bezúročné půjčky. Společnost na program vyčlenila až 150 milionů korun. Již na jaře podle Čapka pomoci využilo 100 restaurací, kterým Sodexo poskytlo 4,5 milionu korun. 

 

Právě se děje

před 45 minutami

Dva mladíci nepřežili v Dobřichovicích pád z továrního komínu

V Dobřichovicích u Prahy spadli v noci na dnešek dva muži z továrního komína. Jeden byl na místě mrtvý, druhý zemřel po převozu do nemocnice. Okolnosti nehody policisté vyšetřují, řekla ČTK policejní mluvčí Michaela Richterová.

"Jeden z mužů při pádu utrpěl zranění neslučitelná se životem a na místě zemřel. Druhého muže transportoval vrtulník do pražské nemocnice, svému zranění ale později také podlehl," uvedla mluvčí.

Příčinu a okolnosti kriminalisté vyšetřují, k dokumentaci využili i dron. Co muži ve věku 25 a 27 let na komíně dělali, zatím není jasné. V případu byla nařízena soudní pitva.

před 1 hodinou

Českem se v noci na sobotu prohnal silný vítr, bez proudu jsou stále tisíce domácností

Kvůli silnému větru evidovala dnes ráno společnost ČEZ Distribuce víc než 27 tisíc domácností bez elektřiny. Dopoledne se podařilo většinu poruch odstranit, okolo desáté hodiny dopoledne se tak počet míst bez proudu snížil na zhruba 8500 míst, z toho v Pardubickém kraji to bylo asi 4000, v Královéhradeckém 2700 a ve středních Čechách 900.

Na Vysočině je bez proudu dalších 1200 domácností, jimž poskytuje elektřinu společnost E.ON.

Nejčastější příčinnou poruch byl silný vítr lámající stromy a větve, které padaly do vedení. 

Zdroj: ČTK
Další zprávy