reklama
 
 

Pozor na uzeného lososa s červem, varuje ministerstvo

AKTUALIZOVÁNO 12. 8. 2016
Ministerstvo zdravotnictví varuje před konzumací stogramového výrobku "Losos divoký uzený - kousky" s datem spotřeby do 22. července letošního roku. Ryba obsahuje parazitického červa, který může být pro člověka nebezpečný.

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před konzumací stogramového výrobku "Losos divoký uzený - kousky" s datem spotřeby do 22. července letošního roku. Ryba obsahuje parazita, který může být nebezpečný i pro člověka. Výrobek prodává společnost Nekton. Informoval o tom mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

Hygienickou stanici hlavního města Prahy na tento výrobek upozornil spotřebitel. Na základě jeho podnětu provedl státní dozor testování v prodejnách Albert na Václavském náměstí, Praha 1, a supermarket Albert, Na Můstku 16, Praha 1. Hygiena zjistila, že šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 22. 7. 2016 již není k dispozici, a proto byl odebrán stejný výrobek šarže L23012562/T4 s datem spotřeby 11. 8. 2016.

Laboratorní testy potvrdily, že potravina obsahuje parazitického červa Anisakis simplex, který se vyskytuje v trávicím traktu mořských savců. Jeho larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout přes žaludeční stěnu do vnitřních orgánů.

Veterináři aktuálně prověřili lososa i u příjemce dovezeného zboží ve Středočeském kraji. Tři z pěti zkoumaných vzorků v sobě parazita měly. Zásilka se 1700 produkty přišla do ČR podle Státní veterinární správy (SVS) začátkem dubna. "Vyexpedováno, v naprosté většině do řetězce Ahold, bylo k dnešnímu dni 919 balení. V současné době probíhá stahování neprodaných zásob výrobku z prodejen," řekl mluvčí SVS Petr Pejchal. Veterináři okamžitě po nálezu pozitivních vzorků zakázali posílání dalších výrobků ze skladu.

Podle serveru Bezpečnostpotravin.cz lidé po pozření parazita onemocní anisakiózou, která se projeví prudkými bolestmi břicha, zvracením a nauzeou, nebo nemoc může proběhnout bezpříznakově. Symptomy se dostaví hodinu až dva týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt. Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném tepelném zpracování rybího masa, nebo při jeho zmrazení.

autoři: ČTK, Ekonomika | 12. 8. 2016

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama