reklama
 
 

Polovina medů loni propadla při kontrolách, víno se naopak padělalo méně

28. 2. 2018
Potravinářská inspekce loni našla problém téměř u každé sedmé kontrolované komodity. U medu dopadla špatně každá druhá kontrola.

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni zkontrolovala 45 530 provozoven potravinářských podniků, podniků společného stravování, celních skladů a internetových obchodů.

Zjistila problémy téměř u každé sedmé komodity, u medu dopadla špatně každá druhá kontrola. Naopak vína se po novele zákona falšují méně, roste i počet vinoték. Vyplývá to ze statistik inspekce za loňský rok.

Místo kontroly  Počet kontrol  Podíl nevyhovujících šarží
Maloobchodní síť  27 077 9,54 %
Společné stravování  11 522 1,64 %
Výroba potravin  9 653 -
Velkoobchod  2 081 3,22 %
Ostatní  2 075 18,12 %
Zdroj: SZPI 

Inspektoři nejčastěji vyráželi na kontroly do prodejen - ať už do velkých supermarketů, nebo malých vesnických prodejen. V maloobchodní síti zkontrolovali přes 27 tisíc položek, z nichž nevyhověla normám téměř každá desátá z nich. Když se ke kontrolám potravin přidají i další provozovny, nevyhovělo normám 15 procent výrobků.

Nejvíce problematických šarží přitom pocházelo z takzvaných třetích zemí (tedy nečlenských států EU), u nichž nevyhovělo požadavkům národních nebo evropských předpisů téměř 28 procent výrobků. U potravin ze zemí EU neprošlo 17 procent šarží a z tuzemské produkce propadlo 9,9 procenta výrobků.

Mezi nejproblematičtější komodity patřil tradičně med, který nesplnil některou z norem ve více než polovině případů. Na druhém místě mezi hříšníky se ocitly masné výrobky, ryby a víno. Třetí příčku obsadilo čerstvé ovoce.

Nejvíce problematické komodity

Komodita  Podíl nevyhovujících šarží z kontrolovaných 
Med 51 %
Masné výrobky  18 %
Ryby, vodní živočichové  18 %
Víno (vč. ČZHM)  18 %
Čerstvé ovoce  17 %
Mléčné výrobky  14 %
Doplňky stravy  12 %
Zdroj: SZPI

Nejproblematičtějším typem provozoven se stejně jako v letech 2016 a 2015 ukázala místa společného stravování. Kontroloři navštívili přes 11 500 restaurací, bister, pivnic, barů, ale například i cukráren. Na problémy narazili více než u čtvrtiny těchto podniků. Z téměř tří tisíc pochybení se většina - 2072 - týkala špatné hygieny. Šest desítek podniků bylo přitom tak otřesných, že je inspektoři na místě zavřeli. 

Podniky, které se v minulosti provinily, musí za své chyby platit. SZPI loni nakázala více než dvěma tisícům viníků zaplatit sankce v celkové výši 111,45 milionu korun, což bylo zhruba o 30 milionů méně než v rekordním roce 2015. 

Naopak kvalita vína se podle inspektorů zlepšuje. Zatímco v roce 2016 dopadla téměř každá dvouapůltá kontrola špatně, loni nevyhověl i při vyšším počtu kontrol ani ne každý pátý vzorek.

Výsledek loňských kontrol ukázal i pokles počtu vzorků vín, u nichž analýza prokázala falšování. Zatímco v roce 2013 odhalili inspektoři 121 padělaných vzorků, o rok později to bylo 74, v roce 2015 jich bylo 83 a předloni 34. Stejný počet padělků odhalili kontroloři i loni, ale více než polovina (19 vzorků) případů skončila ve statistice díky novým laboratorním metodám, které dříve specifickou skupinu falšování (přítomnost takzvaných syntetických aromat) nedokázaly odhalit.

"V tento okamžik je předčasné hovořit o zásadním zlepšení situace na trhu, závěry je možné učinit až po delším časovém období. Údaje za rok 2017 však naznačují trend, který bychom i díky novele vinařského zákona a zachování našeho cíleného kontrolního úsilí rádi v příštích letech udrželi," říká ústřední ředitel SZPI Martin Klanica. 

autor: Iva Špačková | 28. 2. 2018

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama