Mikuláš jako svátek levné "tukolády". Jak poznat čokoládu od pouhé sladké hmoty

Ondřej Neufus Ondřej Neufus
3. 12. 2019 9:26
S blížícím se Mikulášem obchody tradičně navyšují nabídku cukrovinek a čokoládových figurek. Jejich cena i kvalita se často velmi různí a hliníkový obal s obrázkem pekelníka či anděla může skrývat hmotu, která čokoládu nikdy nespatřila. Spotřebitelský časopis dTest porovnal dvě oblíbené jedlé figurky a na jejich případě popisuje výrazné rozdíly v kvalitě potravin.

"Koupili jsme je ve stejném obchodě, stály vedle sebe na stejném regálu, mají stejného výrobce, stejnou váhu i velikost a cenový rozdíl mezi nimi činí pouhé tři koruny. Přesto se 60gramové figurky anděla a Mikuláše svým složením významně liší," popisuje porovnávané figurky Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Dodává, že anděl, který vyšel na 24,90 Kč, je z mléčné čokolády. Levnější Mikuláš, který stál 21,90 Kč, je vyroben převážně z cukru a palmového tuku. Kvalitativně jde tak podle Hoffmannové o dva zcela odlišné výrobky.

"Rozdíl poznáte pouze tak, že zapátráte po informacích uvedených malým písmem na etiketě na zadní nebo spodní straně staniolového obalu. Na prvním místě ve složení obou figurek stojí cukr. V případě anděla se však jedná o čokoládu, v případě Mikuláše o výrobek označený jako ‚Mléčná pochoutka. Cukrovinka‘," dodává šéfredaktorka.

Mikuláš totiž obsahuje jen devět procent kakaového prášku se sníženým obsahem tuku, takže nesmí nést název ‚čokoláda‘.

Jaké požadavky na čokoládu klade vyhláška:

Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu. Je vyrobená zejména z kakaového másla (minimálně 20 %), mléka nebo mléčných výrobků (nejméně 14 % mléčné sušiny) a sladidel. 
Mléčná čokoláda obsahuje nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Jako "extra" je pak označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.
Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % celkové kakaové sušiny, výrobky vyšší jakosti (extra) pak 43 %. Existuje i řada hořkých čokolád s mnohem vyššími podíly kakaa. Nejvíce chuťových tónů si lze vychutnat u těch s obsahem sušiny v rozmezí 60-75 %, u čokolád s vyšším podílem už může převažovat hořkost nad ostatními chuťovými vjemy.

Ve výčtu jeho složení je po cukru plně ztužený rostlinný tuk z palmových jader, sušená mléčná syrovátka a až pak zmíněný kakaový prášek. Figurka anděla z pravé čokolády oproti tomu obsahuje nejméně 32 % kakaové sušiny a je správně označena jako ‚mléčná čokoláda‘.

Jak poznat kvalitu

Podle dTestu, pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje "kakaová pochoutka", "kakaová poleva" či "kakaová hmota", je třeba zbystřit, pravděpodobně jde o náhražku čokolády. Cena takových výrobků sice může být nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá.

Jak poznat kvalitní čokoládovou figurku?

  • Dejte si práci a čtěte informace na etiketě.
  • V názvu výrobku najdete slovo čokoláda.
  • Etiketa musí obsahovat větu "kakaové sušiny nejméně x %".
  • Na druhém místě ve složení bude kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoli rostlinný tuk.
 

Právě se děje

Další zprávy