Ovocným jogurtovým nápojům chybí ovoce. Zato na cukru výrobci nešetří, ukázal test

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 21. 2. 2019 23:20
Ovocné jogurtové nápoje z nabídky běžných obchodů obsahují množství cukru i přídatné látky. S ovocem většina z nich naopak příliš nepočítá, tvoří jen jednotky procent obsahu. Zjistila to analýza časopisu dTest.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení na etiketách 25 výrobků a zjistil, že nejvíc se mezi sebou liší v podílu obsaženého ovoce a cukru.

Foto: dTest

"Složení ochucených jogurtových nápojů jsme hodnotili podle obsahu cukru, ovoce, některých přídatných látek a dalších údajů uvedených na obalu," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Koncentrace cukru v nápojích začíná na necelých deseti gramech, ty prodávají společnosti Tesco nebo High Protein. V některých případech obsah cukru přesáhne 14 gramů cukru na sto gramů výrobku. Takový podíl cukru obsahují nápoje společnosti Rajo Probia Nature, které jsou k dostání na Slovensku.

Nápoje mají navíc někdy i čtyři sta mililitrů, množství cukru je tak nutné vynásobit čtyřmi. Lehká svačinka tak může rázem obsahovat i 11 kostek cukru.

Obsah cukru dTest posuzoval jak ve 100 gramech výrobku, tak v celém nápoji podle klíče čím méně, tím lépe.

"Maximum přidaného cukru pro dospělého by podle doporučení Světové zdravotnické organizace bylo ideální do 25 gramů denně. Vypitím velké části srovnávaných nápojů dospělý tuto doporučenou dávku cukru přečerpá," vysvětluje Hana Hoffmannová.

Co se týká skutečného obsahu ovoce, je potřeba se někdy dopočítat. Často se totiž uvádí jen jako součást ovocné složky, která se může skládat z mnoha dalších přísad. Drtivá většina nápojů se spokojí se dvěma až šesti procenty ovoce. Výjimkou je Olma lahodné jogurtové smoothie, která obsahuje 40 procent ovoce.

"V ochucených jogurtových nápojích jsou velmi často vedle cukru i jiná vylepšení, jako třeba guma či škrob, což snižuje obsah základních živin i prospěšných látek. Také se v nich objevují éčka a aromata," upozorňuje výživová specialistka Hana Střítecká ze sdružení Fér potravina. Zahušťovadla jsou v naprosté většině výrobků jako součást ovocné složky.

Foto: dTest

Za jogurtovou potravinu smí výrobce označit jen takový produkt, ve kterém tvoří jogurt alespoň 50% podíl hmotnosti. V jogurtu a jogurtovém mléku se zároveň předepisuje minimální podíl bakterií mléčného kvašení, díky kterým se z mléka stane jogurt.

Kysané mléčné výrobky s bifidokulturou mají zvláštní postavení. Do nich se k původní mléčné kultuře přidávají ještě bifidobakterie, které mohou příznivě ovlivňovat imunitní systém. Výrobek pojmenovaný jako jogurtový nápoj však nemá co do počtu probiotických mikroorganismů žádnou minimální hranici. 

 

Právě se děje

před 42 minutami

Praha o 30 procent zdraží svoz komunálního odpadu

Pražský magistrát zvedne o 30 procent cenu za svoz komunálního odpadu. Zastupitelé hlavního města ve čtvrtek schválili novelizaci vyhlášky, která cenu služby stanovuje. Město by mělo zdražením ročně získat 220 milionů korun navíc, což má významně snížit množství peněz, které musí na systém svozu a likvidace odpadu doplácet. Součástí změny je také zavedení služby svozu bioodpadu, jejíž cena bude proti současnosti o polovinu nižší.

Proti zdražení se postavila opozice. V současnosti domácnosti v metropoli platí za svoz běžného odpadu měsíčně od 86 do 5737 korun, podle četnosti a velikosti kontejneru.

Primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že cena za svoz se neměnila od roku 2005, kdy vyhláška vstoupila v platnost. Náklady města na svoz komunálního odpadu ročně činí přes 977 milionů korun, na poplatcích vybere 723 milionů. Zbytek dotuje z rozpočtu. Náklady na svoz se navíc podle vedení magistrátu zvyšují. Po zvýšení, které má do rozpočtu města přinést asi 220 milionů korun navíc, by se finanční účast města měla snížit z loňských 26 na tři procenta.

Zdroj: ČTK
Další zprávy