Ovocným jogurtovým nápojům chybí ovoce. Zato na cukru výrobci nešetří, ukázal test

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 21. 2. 2019 23:20
Ovocné jogurtové nápoje z nabídky běžných obchodů obsahují množství cukru i přídatné látky. S ovocem většina z nich naopak příliš nepočítá, tvoří jen jednotky procent obsahu. Zjistila to analýza časopisu dTest.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení na etiketách 25 výrobků a zjistil, že nejvíc se mezi sebou liší v podílu obsaženého ovoce a cukru.

Foto: dTest

"Složení ochucených jogurtových nápojů jsme hodnotili podle obsahu cukru, ovoce, některých přídatných látek a dalších údajů uvedených na obalu," říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Koncentrace cukru v nápojích začíná na necelých deseti gramech, ty prodávají společnosti Tesco nebo High Protein. V některých případech obsah cukru přesáhne 14 gramů cukru na sto gramů výrobku. Takový podíl cukru obsahují nápoje společnosti Rajo Probia Nature, které jsou k dostání na Slovensku.

Nápoje mají navíc někdy i čtyři sta mililitrů, množství cukru je tak nutné vynásobit čtyřmi. Lehká svačinka tak může rázem obsahovat i 11 kostek cukru.

Obsah cukru dTest posuzoval jak ve 100 gramech výrobku, tak v celém nápoji podle klíče čím méně, tím lépe.

"Maximum přidaného cukru pro dospělého by podle doporučení Světové zdravotnické organizace bylo ideální do 25 gramů denně. Vypitím velké části srovnávaných nápojů dospělý tuto doporučenou dávku cukru přečerpá," vysvětluje Hana Hoffmannová.

Co se týká skutečného obsahu ovoce, je potřeba se někdy dopočítat. Často se totiž uvádí jen jako součást ovocné složky, která se může skládat z mnoha dalších přísad. Drtivá většina nápojů se spokojí se dvěma až šesti procenty ovoce. Výjimkou je Olma lahodné jogurtové smoothie, která obsahuje 40 procent ovoce.

"V ochucených jogurtových nápojích jsou velmi často vedle cukru i jiná vylepšení, jako třeba guma či škrob, což snižuje obsah základních živin i prospěšných látek. Také se v nich objevují éčka a aromata," upozorňuje výživová specialistka Hana Střítecká ze sdružení Fér potravina. Zahušťovadla jsou v naprosté většině výrobků jako součást ovocné složky.

Foto: dTest

Za jogurtovou potravinu smí výrobce označit jen takový produkt, ve kterém tvoří jogurt alespoň 50% podíl hmotnosti. V jogurtu a jogurtovém mléku se zároveň předepisuje minimální podíl bakterií mléčného kvašení, díky kterým se z mléka stane jogurt.

Kysané mléčné výrobky s bifidokulturou mají zvláštní postavení. Do nich se k původní mléčné kultuře přidávají ještě bifidobakterie, které mohou příznivě ovlivňovat imunitní systém. Výrobek pojmenovaný jako jogurtový nápoj však nemá co do počtu probiotických mikroorganismů žádnou minimální hranici. 

 

Právě se děje

před 25 minutami

Soud v Novém Jičíně uložil ženě za porušení karantény podmíněný trest

Tříletý trest vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky uložil dnes Okresní soud v Novém Jičíně dvaatřicetileté ženě, která podle žalobce porušila karanténní pravidla nařízená kvůli jejímu onemocnění covidem-19. V době, kdy měla být podle hygieniků v izolaci, jela taxíkem do nemocnice vyzvednout matku a také se zastavila v obchodě. Uvedla to dnes Česká televize (ČT), podle níž je to první takový případ v Moravskoslezském kraji, který se dostal až k soudu.

Obžalovaná Renáta Gažová nařízení hygieniků, aby dva týdny zůstala doma, porušila v květnu. Hrozil jí tak až osmiletý trest vězení, protože pravidla nerespektovala v době nouzového stavu. "Společně s matkou se pohybovala na ulici před domem mezi dalšími lidmi. A to obě bez nasazených roušek," uvedl státní zástupce Aleš Boháč.

Policisté pro ženu přišli domů zřejmě po udání od sousedů. Soudkyně Ivana Šostáková uložený podmíněný trest odůvodnila mimo jiné tím, že informace poskytnuté hygieniky byly velmi rozsáhlé a nemusely být obžalované všechny zcela jasné.

Zdroj: ČTK
Další zprávy