Z obalů potravin získáte více informací. Firmy mají půl roku

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
14. 5. 2014 13:50
Podle nařízení Evropské unie mají být údaje na obalech čitelnější, povinné budou také informace o zemi původu masa nebo o alergenech.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Hamé

Praha – Výrobci potravin musí do konce letošního roku změnit obaly. Podle nového nařízení Evropské unie, které nabude účinnosti konkrétně 13. prosince, mají být údaje na obalech čitelnější, povinné budou také informace o zemi původu masa nebo o alergenech. Od poloviny prosince roku 2016 se pak povinné údaje na obalech rozšíří ještě o výživové hodnoty.

Nová pravidla stanoví minimální velikost písma na obalu, jeho výšku a šířku a světelný a barevný kontrast mezi tiskem a pozadím. Na obalech balených potravin bude povinně jejich název, seznam složek, alergeny, množství určitých složek, čisté množství potraviny, datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti.

Výrobci z tohoto nařízení moc radost nemají. Změny obalů je přijdou na několik milionů korun. Například Madeta loni, když zahájila práce na obměně obalů, náklady odhadovala na tři až čtyři miliony korun. Milionové částky online deníku Aktuálně.cz potvrdil například i holding Agrofert.

Skutečný obsah alkoholu

Nově budou muset být na potravinách podle nařízení uvedeny také zvláštní podmínky pro jejich uchovávání či použití, název a adresa provozovatele potravinářského podniku, u masa země původu, v některých případech i návod k použití. U nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta musí být uveden skutečný obsah alkoholu v procentech vzhledem k objemu láhve.

V případě nebalených potravin budou povinným údajem informace o alergenech. Od konce roku 2016 přibudou na obalech i výživové údaje.

Informace o alergenech i v restauracích

Údaje o alergenech by měli mít k dispozici nově také hosté v restauracích. "Na základě skutečnosti, že sedm z deseti alergických reakcí proběhne právě tehdy, když se lidé stravují mimo domov, mají nová pravidla zajistit, aby informace na nebalených potravinách byly vždy k dispozici. Restaurace a ostatní stravovací provozy musí zajistit informaci o obsahu alergenů v jakémkoli případě," uvedla právnička Potravinářské komory Markéta Chýlková.

Jak konkrétně mají být hostům restaurace sděleny údaje o alergenech, má stanovit zákon o potravinách.

 U balených potravin zůstává povinnost uvádět informaci o alergenech zachována - v EU již existuje seznam alergenů a alergenních složek, které musí být na potravině vyznačeny. Spotřebitelé s potravinovou alergií nebo intolerancí reprezentují tři až čtyři procenta dospělé populace a sedm až osm procent dětí v EU.

 "Země původu bude muset být značena pouze u všech druhů mas. Do budoucna by EK mohla přijmout prováděcí pravidla, aby se země původu uváděla i u ostatních potravin," dodala Chýlková. Nařízení také stanoví povinné označování rostlinných olejů nebo živočišných tuků s uvedením konkrétní rostliny nebo živočicha, povinné uvádění informace o tom, že potravina byla rozmrazena, a další dodatečné informace.

Evropští zákonodárci ponechali v pravomoci členských států, aby si samy rozhodly, které informace na obalech musí být uvedeny v případě potravin prodávaných volně a potravin balených v maloobchodních prostorách. Jako povinné mohou státy určit ale jen ty údaje, které jsou jako povinné vyžadovány u balených potravin. Přímo nařízení pouze stanoví, že u nebalených potravin je povinným údajem informace o přítomnosti alergenů.

Evropské nařízení se vztahuje na všechny potravinářské produkty určené pro konečného spotřebitele, včetně potravin dodaných do restaurací, jídelen, občerstvení či dalších provozů veřejného stravování.

 

Právě se děje

Další zprávy