Foto: Z tvořítka do kárátka. Užijte si dětský den v továrně na gumové medvídky

Klikněte pro vstup do fotogalerie.
Tomáš Hájek pracuje pro Nestlé (dříve Čokoládovny Praha) téměř tři desetiletí. Do firmy nastoupil v roce 1988 po studiu Střední uměleckoprůmyslové školy v Bechyni. "V závodě, v němž jsem pracoval, se vyráběly jen čokoládové dezerty a duté figurky. V roce 1995 mi ukázali staré formy na želé, zda bych uměl něco podobného vytvořit. Tak jsem to zkusil," popisuje Hájek, jak se dostal k vyřezávání formiček.
Na začátku výroby je vždy požadavek zákazníka (marketingového oddělení), jak má nový výrobek vypadat. Někdy ho jde přijmout bez výhrad, jindy je třeba vysvětlit, že pokud má být vyroben například z napěněné hmoty, s náplní či obalován v kyselých krystalkách, tak nemůže mít tolik detailů jako hladké želé.
Konečnou podobu nového bonbonu pak Hájek vyryje do sádry (vlevo) a ze speciální gumy vyrobí první matrici (vpravo), která se vylije speciální dentální sádrou a vznikají první zkušební formičky (modré dole). Z nich se vyrobí zkušební várka bonbonů, která odhalí, zda je potřeba na základní formičce něco upravit či ne.
Pokud je vše v pořádku, vyrobí se "tvořítko", což je deska, na níž jsou nalepeny stovky (podle velikosti bonbonů) stejných sádrových formiček. "Do škatulky si dám zhruba 20 až 40 náhradních kousků, kdyby se náhodou nějaký odlomil, ale jedna forma vydrží běžně i několik let výroby."
Foto: Jakub Plíhal
Iva Špačková Jakub Plíhal Iva Špačková, Jakub Plíhal
1. 6. 2017 9:24
Víte, že gumový medvídek je podobně náročný jako žena, která se chystá na ples? Než se k vám vydá, potřebuje na zkrášlení pudr nebo lešticí olej. Zjistili jsme to v továrně Sfinx v Holešově, kde firma Nestlé vyrobí ročně téměř deset tisíc tun želatinových bonbonů. Jejich tvar vytváří více než dvě desetiletí jeden člověk - Tomáš Hájek. Želé bonbony se za tu dobu změnily. Dříve byly veliké a hladké, nyní jsou mnohem členitější a menší. Podívejte se, jak vznikají. Pro vstup do galerie klikněte na první snímek.
 

Právě se děje

Další zprávy