Foto: Co prožívá špenát ve svůj poslední den? Rozloučení s polem, horkou lázeň i arktickou zimu

Klikněte pro vstup do galerie.
Špenátové pole na Litoměřicku patřící podniku Agrokomplex Ohře přichází v době sklizně zhruba o osm hektarů svého zeleného číra denně.
Sklidí ho speciální kombajn, který z garáží vyjíždí jen kvůli němu a ostatní dny v roce spí, protože jiné plodiny (kromě fazolek, které se však zatím tolik nepěstují) zpracovávat neumí. Vyjíždí hlavně v noci, kdy je ideální vlhkost i teplota kolem 15 stupňů. Když nepraží slunce a vláhu zajišťuje déšť, může pracovat i přes den.
Kombajn každý den sklidí zhruba 55 tun špenátu (z něj se vyrobí asi 50 tun zmrazeného výrobku). Stroj stojí 10 až 14 milionů korun, a tak se během sklizně (čtyři až šest týdnů) musí otáčet, aby si na sebe během 12leté životnosti vydělal.
Ještě poslední rozloučení s půdou i lovosickou chemičkou v pozadí a špenátové listy zamíří do závodu Agrimex v Panenských Břežanech, který ho během čtyř hodin zamrazí. Rychlé zpracování je důležité pro to, aby si špenát zachoval čerstvou chuť i barvu a uchoval si všechny důležité látky.
Foto: Ludvík Hradilek
Iva Špačková Iva Špačková
19. 5. 2018 7:01
Špenát, kterým si Češi čím dál častěji zásobují mrazáky, se musí z pole do sáčků dostat během pár hodin, aby neuvadl, nezačal hnít či neztratil vitaminy. Podívejte se, co během toho prožije.
 

Právě se děje

Další zprávy