První rané brambory míří do obchodů. Základ české kuchyně skladuje řada lidí špatně

Ilustrační foto.
Doteď bylo na sklizeň ideální počasí, vysvětlil v pondělí na oficiálním zahájení sklizně raných brambor v Zálezlicích na Mělnicku člen představenstva Agrární komory ČR Petr Hanka. Vysoké teploty kolem 30 stupňů Celsia by ji totiž mohly snadno zkomplikovat - v teplotách nad 25 stupňů brambory postupně zastavují růst a je nutné sklízet v noci, aby byly co nejdříve pod střechou.
... přičemž pracovníci hledají především rozpůlené brambory nebo kusy hlíny.
Vraťme se ale zpět na farmu. V této fázi zpracování sklizených raných brambor pracovníci přikrývají přepravky s bramborami, které již byly naplněny.
"Velké nasazení hlíz i vyrovnané porosty slibují sice opožděnou, ale dobrou sklizeň," ujistil ovšem Hanka. Dodal, že například na Vysočině, odkud velká část brambor pochází, mohou kvalitu ovlivnit dosavadní nadměrné srážky.
Foto: Shutterstock
Jakub Plíhal Ekonomika Jakub Plíhal, Ekonomika
15. 6. 2021 15:21
Sklizeň raných brambor začala letos asi o dva týdny později, důvodem bylo chladnější počasí. Na pultech obchodů se tato základní surovina české kuchyně objeví již tento týden. Právě kvůli snadné dostupnosti brambor není dle odborníků nutné skladovat je ve velkém. Řada lidí to navíc dělá špatně - brambory nepatří do lednice a vlastně ani do kuchyně. Podívejte se, jak vám vydrží čerstvé co nejdéle.
 

Právě se děje

Další zprávy