Fenomén škvarky: Z někdejších zbytků se stává exkluzivní a drahá pochoutka

Iva Špačková Iva Špačková
21. 3. 2019 6:08
Škvarky, odpad při výrobě sádla, se přeměňují z nízkonákladové potraviny na luxusní lahůdku. Dokládá to analýza cen v řetězcích a pultových obchodech. Zatímco v jedné prodejně můžete sto gramů škvarků sehnat za necelých deset korun, v jiné za ně vydáte tolik, co stojí exkluzivní šunka či uherák.
Foto: Iva Špačková

Škvarkový fenomén názorně ukazuje, jak umí být hodnota zboží relativní. Řečeno ekonomickou teorií: cena této komodity má velmi nízkou cenovou elasticitu, což znamená, že jen málo zákazníků ji přestane kupovat, když výrazněji zdraží. Prodejci, kteří umějí škvarky poutavě nabídnout, na tom mohou dobře vydělat.

Škvarky v Globusu vycházejí nejlevněji. 100 gramů stojí 9,90 Kč.
Škvarky v Globusu vycházejí nejlevněji. 100 gramů stojí 9,90 Kč. | Foto: Aktuálně.cz

Porovnání cen v jedenácti vybraných obchodech a řeznictvích ukazuje, že mezi hodnotou škvarků mohou být i několikanásobné rozdíly. Nejlevnější škvarky nabízí společnost Globus. Za 100 gramů výrobku koupeného u pultu zaplatíte u kasy hypermarketu necelých deset korun (9,90 Kč).

Podívejte se, jak připravit škvarky doma

Škvarky budou zdražovat. Podívejte se, jak se je vyrobit doma | Video: warlocorn

Pokud si zboží se stejným jménem koupíte u pultu prodejny Farma Natura (viz foto u článku), musíte si připravit čtyřikrát vyšší částku (39,50 Kč). Škvarky jsou však navíc vylepšené o příchuť, například paprikovou či česnekovou.

Za uvedenou cenu blížící se čtyřiceti korunám si však v řeznické franšíze Novák maso-uzeniny pořídíte například výrobek uherský salám, který se vyrábí z libového vepřového masa technicky náročným procesem, šunku od kosti či Prosciutto Crudo.

V Tesku si pak za zhruba poloviční cenu koupíte vakuovanou šunku nejvyšší jakosti (22,90 Kč) či poličan (21,90 Kč).

Jak vyrobit škvarky
Autor fotografie: Zdeněk Bašus

Jak vyrobit škvarky

Co to jsou škvarky:
Škvarky jsou zbytek tkáně, která zbude po vyškvaření tuku z tukové vrstvy zabitého zvířete. V Česku i dalších zemích jsou nejčastěji získávány při škvaření vepřového sádla.

Postup přípravy

  • Sádlo zbavené kůže nakrájejte na 1 až 2 cm kostky. Vložte je do hrnce, podlijte vodou a škvařte tak dlouho, až zezlátnou. Pokud je chcete zlatavější, škvařte je déle.
  • Obsah hrnce slijte přes husté síto a tím oddělte škvarky od sádla. Sádlo nalijte nejlépe do porcelánové misky a nechejte ztuhnout. Můžete ho kromě mazání na chleba využít při vaření a pečení.
  • Škvarky důkladně vymačkejte, aby v nich nezůstalo mnoho sádla.
  • Vymačkané škvarky rozložte na plech, posolte, pokmínujte, promíchejte a nechejte vychladnout. 

Zdroj: Vareni.cz

Pavel Holeček, který v Globusu odpovídá za zpracování čerstvých masných výrobků, připouští, že velký rozptyl cen u škvarků patří k anomáliím. Globus prodává levné škvarky i proto, že si je vyrábí na pult sám a cestou se tak k jejich ceně nepřipočítávají marže dalších zprostředkovatelů. 

Dražší škvarky od konkurence se podle něj za vyšší cenu prodávají nejčastěji třeba v případě, že mají "příběh". "Jsou to takové ty škvarky typu 'od babičky či od dědečka, tradiční, vesnické…', kdy jde většinou o vyškvařený bok či osmažené sádlo a skutečně se to obchoduje v takto vysokých cenách, protože se jedná spíše o exkluzivní výrobky typu 'snack'," říká Holeček.

Chuť těchto škvarků se pak může blížit i pocitu, který popisovali v Osudech dobrého vojáka Švejka rekruti ve vojenské nemocnici posádkové věznice takto: "Takový škvarek nesmí být ani příliš měkký, ani příliš tvrdý. On nesmí chroupat, to je přepálen. Musí se rozplynout na jazyku a nesmíte mít přitom dojem, že vám teče sádlo po bradě…"

Pro vyšší cenu škvarků má pochopení i Tomáš Mareš, řezník francouzské restaurace La Gare, která vaří francouzskou kuchyni. "Trochu tomu rozumím, že škvarky nejsou tak levné, protože kvalitního sádla není v praseti k celkovému objemu masa zase tolik. A když si to někdo za tu cenu koupí, tak proč ne," říká Mareš.

Kolik stojí škvarky
Prodejna Název Cena za výrobek Cena za 100 g
Globus (Praha Čakovice) Vepřové syrové sádlo škvařené (pultový prodej) 26,1 Kč/264 g 9,90 Kč
Kaufland ( Liberec, Staré Pavlovice)  Selské škvarky  25,90 Kč/180 g 14,39 Kč
Novák maso-uzeniny (Praha, Bořislavka) Křupavé škvarky (pultový prodej) 19,90 Kč/100 g 19,90 Kč
Tesco (Praha Smíchov) Vepřové škvarky (pultový prodej) 19,90 Kč/100 g 19,90 Kč
Procházka maso-uzeniny (Liberec, Staré Pavlovice)  Škvarky k pivu 59,90 Kč/250 g 23,96 Kč
Tesco (Praha Smíchov) Křupavé vepřové škvarky 56,90 Kč/200 g 28,45 Kč
Albert (Nisa Liberec)   Křupavé vepřové škvarky 59,90 Kč/200 g 29,95 Kč
Farma Natura (Nisa Liberec)  Maďarské, paprikové, česnekové (pultový prodej) 39,50 Kč/100 g 39,50 Kč
Kolik stojí dražší či exkluzivnější uzeniny
Poličan 21,90 Kč/100 g 21,90 Kč
Šunka od kosti  pultový prodej 21,90 Kč/100 g 21,90 Kč
Šunka nejvyšší jakosti pultový prodej 22,90 Kč/100 g 22,90 Kč
Gurmán v pepři pultový prodej 29,90 Kč/ 100 g 29,90 Kč
Gurmán v parmezánu pultový prodej 29,90 Kč/ 100 g 29,90 Kč
Uherský salám  pultový prodej 39,90/100 g 39,90 Kč
Křemešník Premium 34,90/80 g 43,63 Kč
Chorizo extra 39,90 Kč/ 80 g  49,88 Kč
Zdroj: Ceny jednotlivých obchodů (únor až březen 2019). Lidl (Praha Petrská čtvrť); Penny Market (Chrastava); Billa (Praha Karlín) - škvarky nenabízejí ve standardní nabídce.
 

Právě se děje

Další zprávy