Češi si připlatí za kvalitu. U čokolády preferují vyšší podíl kakaa, hlásí prodejci

ČTK ČTK
12. 9. 2018 16:45
Každý Čech v průměru za rok spořádá na sedm kilo čokolády. Podle obchodníků se daří prodeji i fairtradové čokolády.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Češi v poslední době podle obchodníků stále více preferují hořké čokolády s větším podílem kakaa. Roste zájem i o nové příchutě. Celkově ale čeští spotřebitelé mají nejraději mléčnou čokoládu, poté následuje hořká a oříšková. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky u příležitosti čtvrtečního mezinárodního dne čokolády. Ročně se v Česku prodá zhruba sedm kilogramů čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu.

"U našich zákazníků roste obliba hořkých čokolád s větším podílem kakaa, oblíbené jsou také bílé čokolády. Kromě tradičních komerčních značek se u nás výborně prodávají faitrade a bio čokolády," řekl zakladatel e-shopu s potravinami Rohlik.cz Tomáš Čupr.

Také podle údajů obchodů Albert zákazníci čím dál více upřednostňují nákup prémiových čokolád a čokoládových výrobků s vysokým obsahem kakaa. Nejoblíbenější jsou ale stále mléčná a oříšková čokoláda. "Ročně si u nás zákazníci koupí více než dva tisíce tun klasických tabulkových čokolád," uvedla Barbora Vanko z obchodů Albert.

Lidé také rádi zkouší nové a netradiční chutě či speciální veganské čokolády. "Z limitovaných edic je u zákazníků oblíbená například čokoláda se zázvorem, grapefruitem, ale i nevšední kombinace karotky či tymiánu," dodala Vanko.

"Spotřebitelé také rádi ochutnají zajímavé kombinace chutí v prémiových čokoládách jako například koření a ovoce v hořké čokoládě," dodal mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Podle obchodníků se daří také prodeji fairtradové čokolády. Obecně v ČR prodej fairtradových výrobků v Česku vůbec výrazně roste. Množství prodaného kakaa se loni proti předchozímu roku zvedlo o 132 procent, celkem se prodalo 579 tun kakaových bobů, uvedla dnes nezisková organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

V Česku bylo podle údajů ČSÚ v roce 2016 spotřebováno celých 6,9 kg čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu, údaj se dlouhodobě příliš nemění. Nejvíce čokolády se prodá během Vánoc. Velké množství čokoládových výrobků se prodává i v období Velikonoc a na Valentýna.

Čokoládové boby původně fungovaly jako platidlo, následně se z nich začal vyrábět hořký nápoj a čokoláda se konzumovala v tekuté formě. První čokoláda v tuhé formě vznikla až v 17. století. V průběhu 19. století byla vytvořena čokoláda s ořechy a čokoláda slazená cukrem.

Ve 20. století pak byla čokoláda dokonce součástí válečných přídělů vojáků a stala se nejznámější cukrovinkou po celém světě. Nejvíce kakaových bobů se pěstuje na Pobřeží slonoviny, v Ghaně, Indonésii, Nigérii, Kamerunu a zemích Latinské Ameriky.

 

Právě se děje

před 23 minutami

O zlato je nejmenší zájem za posledních jedenáct let, pandemie téměř zastavila prodej šperků

Celosvětová poptávka po zlatě ve třetím čtvrtletí klesla o 19 procent na 892,3 tuny, což je nejméně za 11 let. Centrální banky přitom poprvé za deset let zlato prodávaly, uvedla ve čtvrtek Světová rada pro zlato (WGC).

Kvůli koronavirové pandemii se téměř zastavil prodej šperků, který je obvykle největším zdrojem poptávky po zlatu. Poptávka šperkařského sektoru se tak meziročně snížila o 29 procent. Ve třetím čtvrtletí se ale trh začal mírně zotavovat, včetně poptávky v Číně a v Indii, které patří mezi největší spotřebitele kovu. Proti předchozímu čtvrtletí tak poptávka mírně vzrostla. Pokles poptávky od šperkařů kompenzovali také investoři, kteří nakupovali zlato považované za bezpečné úložiště hodnoty.

Zdroj: ČTK
Další zprávy