reklama
 
 

Češi si připlatí za kvalitu. U čokolády preferují vyšší podíl kakaa, hlásí prodejci

12. 9. 2018 16:45
Každý Čech v průměru za rok spořádá na sedm kilo čokolády. Podle obchodníků se daří prodeji i fairtradové čokolády.

Praha - Češi v poslední době podle obchodníků stále více preferují hořké čokolády s větším podílem kakaa. Roste zájem i o nové příchutě. Celkově ale čeští spotřebitelé mají nejraději mléčnou čokoládu, poté následuje hořká a oříšková. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodníky u příležitosti čtvrtečního mezinárodního dne čokolády. Ročně se v Česku prodá zhruba sedm kilogramů čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu.

"U našich zákazníků roste obliba hořkých čokolád s větším podílem kakaa, oblíbené jsou také bílé čokolády. Kromě tradičních komerčních značek se u nás výborně prodávají faitrade a bio čokolády," řekl zakladatel e-shopu s potravinami Rohlik.cz Tomáš Čupr.

Také podle údajů obchodů Albert zákazníci čím dál více upřednostňují nákup prémiových čokolád a čokoládových výrobků s vysokým obsahem kakaa. Nejoblíbenější jsou ale stále mléčná a oříšková čokoláda. "Ročně si u nás zákazníci koupí více než dva tisíce tun klasických tabulkových čokolád," uvedla Barbora Vanko z obchodů Albert.

Lidé také rádi zkouší nové a netradiční chutě či speciální veganské čokolády. "Z limitovaných edic je u zákazníků oblíbená například čokoláda se zázvorem, grapefruitem, ale i nevšední kombinace karotky či tymiánu," dodala Vanko.

"Spotřebitelé také rádi ochutnají zajímavé kombinace chutí v prémiových čokoládách jako například koření a ovoce v hořké čokoládě," dodal mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Podle obchodníků se daří také prodeji fairtradové čokolády. Obecně v ČR prodej fairtradových výrobků v Česku vůbec výrazně roste. Množství prodaného kakaa se loni proti předchozímu roku zvedlo o 132 procent, celkem se prodalo 579 tun kakaových bobů, uvedla dnes nezisková organizace Fairtrade Česko a Slovensko.

V Česku bylo podle údajů ČSÚ v roce 2016 spotřebováno celých 6,9 kg čokolády a výrobků z kakaových bobů na hlavu, údaj se dlouhodobě příliš nemění. Nejvíce čokolády se prodá během Vánoc. Velké množství čokoládových výrobků se prodává i v období Velikonoc a na Valentýna.

Čokoládové boby původně fungovaly jako platidlo, následně se z nich začal vyrábět hořký nápoj a čokoláda se konzumovala v tekuté formě. První čokoláda v tuhé formě vznikla až v 17. století. V průběhu 19. století byla vytvořena čokoláda s ořechy a čokoláda slazená cukrem.

Ve 20. století pak byla čokoláda dokonce součástí válečných přídělů vojáků a stala se nejznámější cukrovinkou po celém světě. Nejvíce kakaových bobů se pěstuje na Pobřeží slonoviny, v Ghaně, Indonésii, Nigérii, Kamerunu a zemích Latinské Ameriky.

autor: ČTK | 12. 9. 2018 16:45

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama