reklama
 
 

Některé bezlepkové těstoviny obsahují lepek, ukázal test. Alergikům hrozí problémy

17. 12. 2018 12:34
Nákup bezlepkových těstovin Sam Mills Pasta d´oro se alergikům na lepek a lidem s celiakií nemusí vyplatit. Časopis dTest těstoviny otestoval a nalezl více než dvojnásobnou koncentraci lepku, než dovolují limity.

Osobám s alergií na lepek hrozí po požití těstovin alergická reakce. Může se tak dostavit vyrážka nebo bolest břicha. Celiakům může tato látka dokonce způsobit zánět střev, který může vést k nádorům. Bezlepkové potraviny navíc bývají obvykle dražší.

dTest otestoval celkem 23 druhů různých těstovin, které jsou na českém trhu k mání. U tři vzorků, které o sobě tvrdí, že jsou bezlepkové, testoval přítomnost této látky. Zkoumal, zda byly dodrženy maximální limity koncentrace lepku, tedy 20 miligramů na kilogram těstovin.

"K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty," objasňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest, a dodává: "Spotřebitelům s bezlepkovou dietou doporučujeme vyhnout se tomuto výrobku".

Kvůli klamavému - a pro celiaky nebezpečnému - označení podal dTest podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Těstoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli vyrábí v Rumunsku společnost S. C. Mills Europe a na český trh dodává Baltaxia a. s. Podle složení uvedeného na obalu produktu tvoří 100 % kukuřičná mouka, ve které by se lepek neměl vyskytovat.

autor: on | 17. 12. 2018 12:34

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama