Bez exotiky a kvalitu po troškách. Odborníci vysvětlují, jak ušetřit na jídle v krizi

Filip Vokoun Adéla Očenášková Filip Vokoun, Adéla Očenášková
25. 11. 2022 7:30
Potraviny ve světě podle Organizace spojených národů po více než dvou letech zlevňují, u cenovek českých obchodů je to ale naopak. Zdražování se dál týká i těch nejzákladnějších potravin jako máslo, cukr nebo pečivo. Češi proto čím dál častěji hledají způsoby, jak svým peněženkám ulevit. Na kterých potravinách se to skutečně vyplatí, poradili výživoví experti.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Pro rozhodování českých zákazníků je cena zboží tradičně nejdůležitější, ukazují data Centra pro výzkum veřejného mínění. Její význam přitom dále roste. Zatímco loni představovala nejdůležitější faktor pro 42 procent respondentů provedeného průzkumu, letos už pro 51 procent.

Oproti tomu na složení potravin záleží jen asi pětině zákazníků. Odborníci přitom opakovaně radí kvalitu nepodceňovat, a to při zatížení rodinného rozpočtu. Podle specialisty na výživu Lukáše Vrány by lidé naopak měli vyřadit z nákupního seznamu především polotovary, sladkosti, pochutiny nebo alkohol, které k životu nejsou potřeba.

Klíčové je tedy podle něj zaměřit se na potraviny důležité pro správné fungování organismu. "Zejména ty s obsahem kvalitních bílkovin, mikronutrientů nebo vlákniny," upřesňuje Vrána.

Ředitelka spolku Fér potravina Hana Střítecká doporučuje nakupovat jen základní potraviny, a to v množství, které zákazník skutečně spotřebuje. "Ze základních surovin totiž povětšinou dokážeme připravit více druhů jídel než jen plně zpracované a zkombinované potraviny," vysvětluje svou strategii.

Připravovat většinu jídel doma a ze základních surovin ostatně doporučuje také Vrána. "Studie jednoznačně prokázala přímou souvislost mezi zvýšenou konzumací vysoce zpracovaných potravinářských produktů a nárůstem hmotnosti. A tím pádem i zvýšení rizik přidružených chorob," dodává. Připomíná, že choroby spojené s neadekvátní hmotností jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku.

"Vynechávat některé základní potraviny, protože jsou dražší, je špatně," souhlasí agrární analytik Petr Havel. "Nejlepší je řídit se tím asi nejklasičtějším nutričním doporučením - jíst střídmě z bohatého stolu," domnívá se. Spotřeba potravin v tuzemsku přitom rok od roku roste, v uplynulé dekádě stoupla na osobu přibližně o deset kilogramů.

Analytik Havel apeluje zejména na to, aby lidé nezapomínali na ovoce a zeleninu, které se pěstují v našem podnebí, a nevyhýbali se ani masu. Z krátkodobého hlediska sice mohou něco ušetřit, z dlouhodobého pohledu ale podle něj ubližují svému zdraví. Dodává, že Češi obecně velmi málo kupují například hovězí maso, které je nejkvalitnější.

Ušetřit se naopak podle Havla dá na takzvaných zbytných potravinách, tedy těch luxusnějších. Jde třeba o dražší čokolády, sladké nápoje nebo ovoce a zeleninu pocházející z exotiky.

Méně je někdy více

Podle Střítecké ze spolku Fér potravina lze na jídle ušetřit jeho lehkou obměnou nebo kombinováním surovin. Například u zmiňovaného masa expertka radí koupit menší kousek a připravit ho na kostičky místo na plátky. "Se zeleninou, jako je třeba kapusta. A najednou z malého množství masa a hlávky kapusty máte jídlo pro celou rodinu," doporučuje. "Co zbyde, dá se třeba pak zapéct s vajíčkem a sýrem jako další jídlo," dodává Střítecká.

U populárního pečiva expertka radí místo housek a rohlíků kupovat chléb. Pro ušetření se podle ní dá ukrojit tenčí plátek a pečivo na chuti přitom neutrpí.

Vysoké ceny másla zase vyzývají ke koupi rostlinných alternativ, které jsou momentálně v průměru asi o 16 procent levnější. Máslo by ovšem Střítecká nenahrazovala. Lepším řešením je podle odbornice jednoduše namazat menší vrstvu.

Za dobrý způsob, jak šetřit a jíst stále kvalitní potraviny, považují výživoví poradci také nákup privátních značek obchodů. Specialista na výživu Vrána je přesvědčený, že řada privátních produktů je stejné či podobné kvality jako těch značkových, jejichž cena je ale vyšší.

Levnější nikotin

Tlak na rodinný rozpočet se v posledních měsících týká i kuřáků cigaret. I oni se podle adiktologa Adama Kulhánka z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy snaží při zvýšení cen na své závislosti ušetřit.

Řada zákazníků tak raději volí elektronické varianty cigaret, které představují o něco levnější způsob, jak závislost zvládnout. Zároveň produkují méně toxických látek a v nižších koncentracích než klasické cigarety. I tak ale zůstávají rizikové. "To především kvůli těžkým kovům, ultrajemným částicím nebo syntetickým aromatům obsažených v aerosolu, který kuřák vdechuje," vysvětluje Kulhánek.

V sítích lékáren Dr. Max zaznamenali podle mluvčího Michala Petrova meziroční zvýšení zájmu o nikotinové náplasti, a to až o necelou čtvrtinu za měsíc. Lékárny Magistra sice naopak hlásí pokles zájmu o tento produkt, rostou ale prodeje velkých balení nikotinových žvýkaček a sprejů.

Česká pobočka tabákové společnosti British American Tobacco pak kvůli snaze ušetřit potvrzuje nárůst zájmu o zařízení na takzvaný zahřívaný tabák. "Tabákové náplně stojí stále 85 korun, kdežto průměrná cena krabičky cigaret se v tuto chvíli pohybuje asi na 127 korunách. Úspora je tedy více než 40 korun na krabičku," vypočítává za společnost Tomáš Tesař. "Při průměrné spotřebě, kterou odhadujeme asi na 15 cigaret denně, může kuřák při přechodu na zahřívaný tabák ušetřit až 8000 korun ročně, což už není zanedbatelné číslo," upřesňuje.

Firma dodává na tuzemský trh také v poslední době populární nikotinové sáčky. U těch ovšem eviduje poptávku stále stejnou, byť se taktéž finančně vyplatí více než cigarety. 

Adiktolog Kulhánek nicméně nárůst využití tabákových výrobků kvůli nejistým časům nepředpokládá. Je totiž přesvědčený, že na rozdíl od alkoholu a jiných psychoaktivních látek se k cigaretám lidé v krizích tolik neuchylují.

 

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám, prosím, vědět prostřednictvím kontaktního formuláře. Děkujeme!

Právě se děje

před 3 hodinami

Zemřel fotograf František Dostál, proslul souborem Letní lidé z říční plovárny

Ve věku 84 let zemřel toto pondělí fotograf František Dostál, dokumentarista a reportér, který zachycoval absurditu všedního dne i neobyčejných setkání. Informovala o tom jeho partnerka Alena Vykulilová. Dostálovým nejslavnějším souborem je kolekce Letní lidé, který vytvořil mezi roky 1968 až 1990 ve Zlenicích na řece Sázavě. Dokumentoval v něm přes dvě desítky let rekreace obyčejných lidí na říční plovárně.

František Dostál se narodil roku 1938 v pražských Vršovicích, které se také staly jeho prvotní inspirací. Fotit začal v 60. letech, publikoval v řadě periodik. Námětem jeho tvorby byli především lidé pražských ulic a posázavští trampové, k nimž sám patřil. Pro jeho dílo byl typický jemný humor, často těžící z absurdních setkání nesourodých prvků na jednom obrazu.

Přestože se Dostál fotografii věnoval výhradně jako amatér, patří se svými více než 20 knižními tituly, bezpočtem novinových a magazínových ilustrací i bezmála 70 výstavami k nejpublikovanějším českým fotografům.

Studoval na průmyslové škole strojnické v letech 1953 až 1957, kde se poprvé seznámil s fotografií. V mládí byl aktivním sportovcem. Jako dorostenec se stal držitelem československého rekordu ve sprinterské štafetě a skákal do výšky. Téměř do důchodu pracoval jako konstruktér obráběcích strojů ve firmě Škoda Plzeň se sídlem v Praze.

Za výstavní aktivitu se stal členem mnoha fotoklubů - v Argentině, Brazílii, Jugoslávii, Německu, Polsku, Velké Británii, získal řadu čestných titulů a více než stovku ocenění. Roku 2008 obdržel cenu ministerstva kultury za celoživotní přínos amatérské fotografii.

Zdroj: ČTK
Další zprávy