Čtyři procenta k platu. Řetězec Albert od ledna přidá prodavačům

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
30. 9. 2021 12:46
Prodejní řetězec Albert zvýší od ledna mzdy provozních zaměstnanců v průměru o čtyři procenta, garantovaný je minimálně dvouprocentní nárůst. Ve čtvrtek to v tiskové zprávě uvedla společnost. Zvýší se tak platy pokladních, prodavačů, pekařů, skladníků nebo zelinářů. Navýšení je na základě kolektivního vyjednávání.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Zaměstnancům chce také společnost vyplatit v letošním posledním čtvrtletí mimořádnou odměnu 3000 Kč. Zvýšení mezd už dříve ohlásily i další potravinářské řetězce.

"Jsme rádi, že i v této složité době můžeme oznámit další vlnu navýšení mezd, které jsme nastartovali již před pěti lety. Investice do mezd bude představovat náklady v řádu stovek milionů korun," uvedl za společnost Michal Pavelka. Konkrétní výši mezd zaměstnanců řetězec ovšem nezveřejňuje.

Síť má v ČR více než 300 prodejen, zaměstnává skoro 20 000 lidí. Albert zvyšoval zaměstnancům mzdu už letos v lednu minimálně o tři procenta, v průměru pracovníci dostávají o šest procent více.

Společnost Tesco od 1. července zvýšila zaměstnancům v provozu mzdy v průměru o pět procent, pracovníkům distribučního centra o čtyři procenta. Místo stravenek zaměstnancům nově vyplácí peněžitý příspěvek na stravování. Dalším benefitem bude od ledna příštího roku pátý týden dovolené. Tesco v tuzemsku provozuje 190 prodejen, pracuje pro něj asi 8400 lidí.

Potravinářský řetězec Kaufland od 1. června zaměstnancům zvýšil mzdy o čtyři procenta. Minimální interní mzda při plném úvazku tak činí 25 000 korun. Lidé na specializovaných pozicích, například u obslužných pultů, dostali příplatky za odbornost. Kaufland má v ČR 135 prodejen, dvě logistická centra a masozávod. Zaměstnává na 23 500 lidí.

Zaměstnanci Penny Marketu v prodejnách a logistických centrech mají od března mzdy v průměru o tři procenta vyšší. Pokladní pracující na plný úvazek má nárok bez příplatků na základní mzdu 25.000 až zhruba 30 000 korun v závislosti na délce zaměstnání. Řetězec v tuzemsku provozuje 390 prodejen, pracuje pro něj asi 5800 lidí.

Billa svým pracovníkům od ledna plošně zvýšila mzdy minimálně o tři procenta, v průměru si však zaměstnanci polepšili o pět procent. Firma má v ČR 240 prodejen a asi 6500 pracovníků.

Podle portálu Platy.cz si pokladní v průměru vydělá mezi 18 342 po 36 710 Kč. Průměrná mzda v Česku v letošním druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,3 procenta na 38 275 korun. V hrubém tak zaměstnanci dostávali v průměru o 3893 korun více než před rokem. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen výdělek reálně stoupl o 8,2 procenta.

Obecně ale platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Výrazný nárůst je podle statistiků způsoben nízkou srovnávací základnou a vyplácením mimořádných odměn zdravotníkům.

 

Právě se děje

Další zprávy