Amazon zvýší mzdy v USA i v Británii, v Česku však ne. Už jsme přidávali, říká firma

Jan Úšela on Jan Úšela, on
5. 10. 2018 16:06
Amazon po vlně kritiky rozjížní vlnu zvyšování mezd po světě. Ve středočeské Dobrovízi, se ovšem tamní pracovníci lepších výplat zatím nedočkají.
Foto: Michaela Danelová

Praha - Největší světový e-shop Amazon dlouhodobě čelí kritice za to, že stovkám tisíc svých pracovníků, které má po celém světě, údajně málo platí. Firma Jeffa Bezose na takovou kritiku před několika dny zareagovala zvýšením mezd v USA i ve Velké Británii.

Vlivný americký senátor Bernie Sanders, který mzdovou politiku e-shopu dlouhodobě kritizuje, takový krok uvítal a nechal se na Twitteru slyšet, že zvyšování výplat může rozjet vlnu přidávání i v dalších pobočkách Amazonu po světě. Ve středočeské Dobrovízi, kde má americká společnost své distribuční centrum, se ovšem tamní pracovníci lepších výplat zatím nedočkají.

"Ke zvýšení mezd už došlo, a to od 1. září," řekl Hospodářským novinám mluvčí české pobočky Amazonu Marcel Bodnár. Firma svým tuzemským pracovníkům aktuálně vyplácí 150 až 165 korun hrubého na hodinu, a to podle délky pracovního poměru. Vedoucí týmů pak dostávají 190 až 210 korun, což je o pět, respektive jedenáct procent více než předtím.

Mzda která "nevyrazí dech"

Minimální hodinová mzda dosáhla po záříjovém zvýšení částky 150 korun. 

"Pokud se bavíme o pražském a středočeském trhu, tak částka 150 korun za hodinu odpovídá dnes u manuálních pracovníků v oblasti logistiky průměru. Není to částka, která by na pražském trhu někomu vyrazila dech," řekl již dříve Aktuálně.cz obchodní ředitel pracovní agentury Axial Marek Strieborný.

Podle něj je možné na mostech a billboardech podél silnic při cestě do Prahy vidět podobné částky nabízené od dalších zaměstnavatelů. Skladů i obchodních řetězců.

Pracovníci vstupní úrovně (částka je před zdaněním):

Délka pracovního poměru Stávající sazba Nová sazba
0-12 měsíců 135 korun za hodinu 150 korun za hodinu
12-24 měsíců 140 korun za hodinu 155 korun za hodinu
24-36 měsíců 145 korun za hodinu 160 korun za hodinu
více než 36 měsíců 150 korun za hodinu 165 korun za hodinu

Celkem Amazon zaměstnává 4500 lidí jak ve skladu v Dobrovízi, tak i v pražských Dejvicích, kde má kanceláře. Kolik z nich dostalo minulý měsíc přidáno ovšem Amazon nechce zveřejnit. Neudává, kolik lidí na hlavní pracovní poměr pracuje ve skladu a kolik v kancelářích. Zaměstnance v Praze ovšem plošné zvýšení mezd nečeká.

Sklad se také připravuje na nabírání nových stálých zaměstnanců. Společnost plánuje ještě letos jejich počet zvýšit na pět tisíc. Nabírat se bude jako každý rok také na období před Vánocemi. Nábor by se měl rozjet během září. Konkrétní počet hledaných sezonních pracovníků společnost neupřesnila, záležet bude na poměru zájmu o práci na plný úvazek a brigádní výpomoc.

 

Právě se děje

Další zprávy