Zvýšíme důchodový věk, plánuje Čína. Penze v padesáti skončí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
10. 3. 2015 11:35
Čínská populace rychle stárne, mimo jiné kvůli radikálnímu omezení růstu populace známému jako politika jednoho dítěte.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Peking - Čínský penzijní systém je pod stále větším tlakem a vláda bude muset postupně zvyšovat oficiální důchodový věk, aby měla peníze na pokrytí penzijních výdajů. Podle agentury Reuters to dnes uvedl čínský ministr lidských zdrojů a sociální péče Jin Wej-min. 

Oficiální věk pro odchod do důchodu je nyní 60 let u mužů a 50 let (typicky dělnice v soukromých továrnách) nebo 55 let (zaměstnankyně veřejného sektoru) u žen.

Čínská populace rychle stárne, mimo jiné kvůli radikálnímu omezení růstu populace známému jako politika jednoho dítěte. Stávající situace tak není udržitelná. Ministr Jin Wej-min nicméně ujistil, že reformní kroky budou přijímány postupně.

Analytici varují před krizí čínského penzijního systému již dlouho. Podle ekonomů by objem chybějících financí na důchody mohl v následujících 20 letech v Číně dosáhnout v přepočtu 266 bilionů korun.

Ministr Jin ujistil, že vyhlídky teď nejsou katastrofální, varoval však před možnými potížemi. "Penzijní fond čelí obrovskému tlaku," řekl s tím, že loni činily penzijní příjmy 2,3 bilionu jüanů (9,3 bilionu korun) a výdaje dva biliony jüanů (osm bilionů korun).

Jin upozornil, že v následujících letech se poměr občanů starších 60 let zvýší ze stávajících 15 procent na 39 procent.

Ministr zároveň přiznal, že Čína bude mít letos problémy se zajištěním pracovních míst pro absolventy škol i učňovských oborů.

 

Právě se děje

Další zprávy