Praha i přes kritiku zdvojnásobila hotelové poplatky. Z peněz chce podpořit turismus

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
Aktualizováno 17. 12. 2021 14:23
Turisté v Praze si od nového roku připlatí za ubytování. Vedení hlavního města zvedne turistický poplatek, který se musí zaplatit k ceně za každou noc strávenou v hotelu, z 21 na 50 korun. Ve čtvrtek to schválili pražští zastupitelé, metropole tím chce získat více peněz na podporu turismu. Poplatek v minulých letech zvýšila i další česká města. Některá ho naopak v době pandemie dočasně zrušila.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Magistrát plánuje polovinu částky, kterou vybere na vyšších turistických poplatcích za ubytování, vložit do nového rozpočtového fondu k podpoře turismu. Zástupci magistrátu o tom v listopadu podepsali memorandum se svou firmou Prague City Tourism a Asociací hotelů a restaurací ČR. Tento čtvrtek pražští zastupitelé zvýšení poplatku z 21 na 50 korun schválili.

Peníze mají jít i na kampaně propagující Prahu jako turistickou destinaci, jako je ta aktuální zaměřená na podzimní a adventní sezonu. Prezident Asociací hotelů a restaurací ČR Václav Stárek už dříve uvedl, že minulé kampaně fungovaly, takže i ta současná bude podle dosavadních čísel velmi úspěšná.

Podle náměstka primátora pro finance Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) město před pandemií vybíralo na poplatku téměř 300 milionů korun. V koronavirové krizi se ale částka kvůli poklesu turismu radikálně snížila, město navíc loni poplatky odpouštělo.

"Přirážku" za ubytování odpustila v pandemii například také Plzeň nebo Olomouc. "Město turistický poplatek v letošním roce nevybírá a nebude vybírat ani v roce 2022. Snažíme se tím snížit dopady koronaviru na ubytovací zařízení," potvrdila v listopadu pro on-line deník Aktuálně.cz mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá. Výše poplatku se předtím pohybovala na 21 korunách.

Poplatek zvýšil Český Krumlov i Vary

Řada českých měst už ale v minulosti poplatek zvýšila, mezi nimi například Český Krumlov, Františkovy Lázně, Karlovy Vary nebo Ústí nad Labem.

Třeba Karlovy Vary původně plánovaly zvýšit poplatek na 50 korun pouze u pobytů do čtyř dnů. Provozovatelé ubytovacích a lázeňských zařízení ale poukazovali na to, že je obtížné dvě výše poplatku zaznamenávat v provozních a účetních softwarech. Město tak po kritice nakonec od letošního září zvýšilo poplatek plošně na 35 korun.

Podle mluvčího tamního magistrátu Jana Kopála se zatím nedá říct, zda vyšší výběr pomůže karlovarskému turismu zotavit se po pandemii. "Rozhodně ale minimálně v letošním roce rozhodně nepomůže zahojit finanční rány. Poplatek platí jen lidé, kteří se ve městě ubytují, a těch je letos stále ještě mnohem méně než před pandemií. Chybí především zahraniční hosté," vysvětlil Kopál.

"Pro představu - v roce 2019 jsme na obdobných poplatcích inkasovali 30 milionů korun, loni necelých 15 a letos jsme měsíc před koncem roku na 16 milionech vybraných z pobytu. V návrhu rozpočtu města na příští rok se počítá s výběrem 13 milionů, ale to je velice konzervativní očekávání dané tím, kolik se skutečně vybralo před několika měsíci, kdy se rozpočet začal připravovat," doplnil Kopál.

Mluvčí tudíž předpokládá, že zvýšená sazba poplatku se může pozitivně projevit ve financování turismu, až se do města vrátí dřívější klientela a současně i noví návštěvníci. "Tací, kteří se zajímají o památky UNESCO - Karlovy Vary byly letos zapsány spolu s dalšími deseti evropskými lázeňskými městy jako Slavná lázeňská města Evropy na seznam světového dědictví. Pak se snad zvýšená sazba poplatku projeví i ve zvýšeném výběru," věří Kopál.

Symbolický poplatek

Zvýšit ubytovací poplatek až na 50 korun umožňuje městům novela zákona z roku 2019. Podle dokumentu, který v říjnu schválili pražští radní, se současná sazba 21 korun (zhruba 0,8 eura) v Praze pohybuje příliš nízko. Třeba v Barceloně činí 1,1 eura (28 korun), ve Vídni 2,1 eura (54 korun) a v Budapešti 3,2 eura (82 korun). 

Náměstek Vyhnánek se nebojí toho, že by zvýšení poplatku mohlo turisty od návštěvy odradit. "Poplatek je v současné době opravdu symbolický, je nejnižší v porovnání se srovnatelnými městy nejen v Evropě. Je dokonce i řada českých měst, která mají poplatek výrazně vyšší," řekl.

Kritika od hoteliérů

Růst poplatku, který Praha plánuje, ale vyvolal kritiku mezi některými pražskými hoteliéry. "Dá se očekávat, že návrat turistů bude i v příštím roce spíše pozvolný. Považovali bychom tedy za rozumné, aby Praha záměr odložila minimálně do poloviny příštího roku, až bude jasné, jak se situace dále vyvine," řekl už dříve marketingový ředitel sítě Ave Hotels Marek Čermák.

V reakci na současnou pandemickou situaci by považoval za rozumné, aby město zvýšení sazby odložilo aspoň v prvním čtvrtletí příštího roku.

Ředitel hotelové sítě Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov k plánu pražského magistrátu uvedl, že by se "relevantní osoby" měly spíše zamýšlet nad podporou oboru, který čelí největší krizi za poslední roky a panuje v něm velká nejistota. "Zvyšování poplatku v době, kdy hotelnictví prochází největší krizí za poslední roky, nepovažuji za šťastné," řekl.

Marketingový ředitel řetězce Czech Inn Hotels Petr Chábera považuje načasování zvýšení poplatku za zcela nevhodné. "Rádi bychom také věděli, jak chce Praha tyto prostředky efektivně využít. Měla by se s námi hoteliéry poradit," míní Chábera.

Vyhnánek ale ve čtvrtek zdůraznil, že hlavní město navýšení poplatku diskutovalo s představiteli celého turistického průmyslu. Reagoval tím také na kritiku šéfa klubu opozičního hnutí ANO Ondřeje Prokopa, podle kterého navýšení poplatku není v principu špatný krok, ale načasování s ohledem na situaci turistického ruchu v metropoli není vhodné. Vyhnánek se ale domnívá, že poplatek ve výši například jednoho malého piva počet návštěvníků negativně neovlivní. 

 

Právě se děje

Další zprávy