Zvrat v Kovosvitu. Zadluženou strojařskou firmu získal zbrojař Strnad

Petr Lukáč Petr Lukáč
16. 9. 2016 15:20
Majitel největší české zbrojařské skupiny Czechoslovak Group přebírá další firmu. Kovosvit MAS měla přitom převzít finanční skupina Nordic Investors, která již zadlužené firmě půjčila na výplaty.
Foto: Kovosvit

Praha – Zbrojař a průmyslník Jaroslav Strnad přidal do svého rychle rostoucího impéria letos již pátou firmu. Po tvrdých vyjednáváních získala jeho společnost Industry Innovation firmu Kovosvit MAS ze Sezimova Ústí. Ta se pod vedením svého majitele Františka Komárka dostala do velkých finančních problémů.

„Cílem našeho angažmá v Kovosvitu MAS je udržení výroby i zaměstnanců. I přes velmi obtížnou situaci firmy uděláme vše pro splnění jejích závazků vůči zaměstnancům, dodavatelům a ostatním partnerům. Stejně jako v jiných případech, i zde je naším cílem zachránit tradiční průmyslový podnik, který je významným zaměstnavatelem v jihočeském regionu,“ řekl Hospodářským novinám v pátek odpoledne Strnad, majitel největší české zbrojařské skupiny Czechoslovak Group.

Dalším zájemcem, který s Komárkem jednal, byla investorská skupina Nordic Investors, kterou vedou dva bývalí advokáti Tomáš Otruba a Jan Petřík. Skupina koncem srpna pomohla Kovosvitu překlenovacím úvěrem. Kovosvit měl již zablokované účty a chyběly i peníze na výplaty pro osm stovek zaměstnanců.

Kovosvit je již pátou letošní akvizicí Jaroslava Strnada. Od ledna přibyl do jeho skupiny Czechoslovak Group český výrobce radarů firma Retia, většinový podíl ve výrobci hodinek Prim firmě Elton Hodinářská nebo mošnovské opravně letadel Job Air Technic. Na jaře také koupil od indických majitelů zkrachovalého výrobce nákladních vozů Avia, kterého se pokusí vzkřísit.

Čtěte více v pondělních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy