Zůstat v EU, nebo odejít? Jak by o Brexitu hlasovali čeští ekonomové

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 6. 2016 19:45
Levnější libra, méně peněz z evropských fondů, obchodní války, pokles hrubého domácího produktu nebo pomalejší růst mezd. I tak by podle tuzemských ekonomů mohli obyčejní Češi pocítit Brexit. Co dalšího Česku hrozí, pokud Velká Británie opustí Evropskou unii, a jak by v referendu hlasovali samotní experti, si přečtěte v naší anketě.

Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Vladimír Dlouhý.
Vladimír Dlouhý. | Foto: Hospodářská komora

Jak byste nyní na místě Britů dnes hlasoval vy?

Kdybych byl Britem, jednoznačně pro setrvání Velké Británie v Evropské unii.

Z jakého důvodu?

Británie již dlouho není a nikdy už nebude světovou velmocí, tak jako tomu bylo za první světové války, a obzvlášť od druhé světové platilo, platí a bude platit, že její ekonomická i politická síla je opřena o spojenectví s Evropou. Sdílím mnoho stejných výhrad k EU, nicméně chci věřit, že právě díky vlivu takových zemí jako Velká Británie Evropská unie dokáže projít významnými změnami a fungovat efektivněji, méně byrokraticky, ponechat více práv na národní úrovni. A kdybych byl Brit, tak bych si toto snažil uvědomit, a proto bych hlasoval pro setrvání.

Jak by podle vás mohl odchod Velké Británie z EU v následujících pěti letech poznamenat běžné Čechy?

Neuchyluji se v tomto případě ke katastrofickým scénářům, jakkoli význam Velké Británie na českém zahraničním obchodě v posledních letech výrazně stoupl. Jistě by to na některé exportéry negativní dopad mělo, nemyslím však, že by se to mělo projevit v životní úrovni běžného Čecha. Co spíše vidím jako negativní dopad pro nás, je, že v celoevropských diskusích ztratíme názorového spojence, který může zdravě vyvažovat vliv kontinentálních evropských velmocí, jako jsou Německo a Francie.

 

Právě se děje

Další zprávy