Zůstat v EU, nebo odejít? Jak by o Brexitu hlasovali čeští ekonomové

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 6. 2016 19:45
Levnější libra, méně peněz z evropských fondů, obchodní války, pokles hrubého domácího produktu nebo pomalejší růst mezd. I tak by podle tuzemských ekonomů mohli obyčejní Češi pocítit Brexit. Co dalšího Česku hrozí, pokud Velká Británie opustí Evropskou unii, a jak by v referendu hlasovali samotní experti, si přečtěte v naší anketě.

Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE

Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze
Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze | Foto: Miroslav Ševčík

Jak byste nyní na místě Britů hlasoval vy?

Hlasoval bych stejně, jako kdyby referendum probíhalo u nás. Byl bych pro vystoupení z Evropské unie.

Z jakého důvodu?

Pokud eurokraté, eurobyrokraté, eurohujeři a různí euroromantici nedostanou pořádný políček, tak bude pokračovat jejich uzurpace moci oklešťováním individuálních svobod, až v evropském prostoru nastolí takové totalitní pořádky, kterých jsme se my po roce 1989 těžce zbavovali. Brexit, i když může být pro někoho svým způsobem bolestný, je jedna z posledních možností, jak mohou Britové zastavit procesy oklešťování individuálních svobod. 

Jak by podle vás mohl odchod Velké Británie z EU v následujících pěti letech poznamenat běžné Čechy?

Domnívám se, že běžný Čech, který se touto problematikou profesně nezabývá, nebude za pět let vůbec vědět, že k nějakému Brexitu došlo. Krátkodobé dopady mohou být zanedbatelné. Protože Británie není v Schengenském prostoru, tak ani cestování případný Brexit významně neovlivní. 

 

Právě se děje

Další zprávy