Ztrátová Alitalia se dohodla na vstupu Etihad Airways

ČTK ČTK
8. 8. 2014 14:48
Dohoda znamená záchranu pro italského vlajkového přepravce, který se v posledním desetiletí potácel na pokraji bankrotu.
Foto: Alitalia

Řím - Akcionáři ztrátových italských aerolinií Alitalia schválili dohodu o spojení se společností Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů. Etihad koupí v Alitalii 49 procent akcií. Dohoda, jejíž konečné podmínky sjednala ve čtvrtek italská vláda s vedením Etihad, bude oficiálně podepsána ještě v pátek.

Dohoda znamená záchranu pro italského vlajkového přepravce, který se v posledním desetiletí potácel na pokraji bankrotu a přežíval jen díky státní pomoci. Etihad Airways by měla do Alitalie investovat během tří let 1,2 miliardy eur (33,4 miliardy Kč), řekl ve čtvrtek italský ministr dopravy Maurizio Lupi.

Ještě v noci na pátek zmizela poslední překážka dohody, na níž obě strany pracovaly od konce loňského roku. Se smlouvou vyslovila souhlas poslední odborová organizace Alitalie, která se až dosud vzpírala plánu snížení mezd a propouštění, uvedla agentura ANSA.

To, že dohodu podpořily všechny hlavní odborové organizace, "vytváří v těchto chvílích, které jsou pro Alitalii rozhodující, uvolněnější a klidnější atmosféru", řekl šéf Alitalie Gabrielle Del Torchio.

Smlouvou se Etihad Airways otevře čtvrtý největší trh letecké přepravy v Evropě. Etihad vznikla před deseti lety a patří mezi nejrychleji rostoucí na světě. Masivně rozšiřuje flotilu letadel a vlastní podíly ve společnostech Air Berlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus či Jet Airways.

Alitalia vznikla před 68 lety. Pouze několikrát se jí podařilo dosáhnout celoročního zisku a před svou privatizací v roce 2008 opakovaně potřebovala státní pomoc.

 

Právě se děje

Další zprávy