Ztracených zavazadel na letištích výrazně ubylo. Cestující je budou moci sledovat v mobilu

ČTK ČTK
19. 4. 2018 12:57
V roce 2017 bylo na každých 1000 cestujících špatně odbaveno pouze 5,57 zavazadla. Ke snížení ztrátovosti zásadně přispěly nové technologie.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Ženeva - Letecké společnosti za posledních deset let zlepšily manipulaci se zavazadly natolik, že se jim podařilo snížit míru ztrátovosti o více než 70 procent. Aerolinky z Mezinárodního sdružení pro leteckou přepravu (IATA) se nyní dohodly na zahájení další etapy ve sledování zavazadel, od června zavádějí nový systém společné kontroly, napsala agentura Reuters.

Zpoždění, poškození a ztráta zavazadel přišly aerolinky na kompenzacích vloni na 2,3 miliardy dolarů (47 miliard korun), což je o 46 procent méně než před deseti lety. Ke snížení ztrátovosti zásadně přispěly nové technologie pro sledování bagáže. Vyplývá to z průzkumu uskutečněného švýcarským poskytovatelem systémů informačních technologií pro letecké společnosti SITA.

V roce 2017 bylo na každých 1000 cestujících špatně odbaveno pouze 5,57 zavazadla, což v souhrnu představuje 22,7 milionu kusů. Letecké společnosti se snaží toto číslo dále snižovat, členové IATA, jejichž podíl na světové přepravě činí 83 procent, se proto dohodli, že budou sledovat každé zavazadlo v konkrétních bodech cesty a tyto informace mezi sebou sdílet.

Dohoda platí od letošního června. Jak podotkla šéfka SITA Barbara Dalibardová, žádnou razantní změnu nelze letos očekávat, pro sektor ale dohoda znamená skutečný zlom, jde o 4,65 miliardy kusů přepravované bagáže.

Přes 70 procent leteckých společností plánuje, že do roku 2020 umožní cestujícím sledovat pohyb svých zavazadel v reálném čase. S využitím mobilních aplikací mají kufry pod kontrolou už dnes například pasažéři Qatar Airways a ruské společnosti S7.

 

Právě se děje

Další zprávy