Zrušení víz pro Ukrajince do EU rozproudilo pohyb lidí. Čeští dopravci plánují otevřít nové linky

ČTK ČTK
18. 6. 2017 16:03
Kvůli bezvízovému styku mezi EU a Ukrajinou plánují čeští dopravci plánují otevřít více linek na Ukrajinu. Ukrajinci nově ke vstupu do schengenského prostoru potřebují pouze biometrický pas, jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní.
Autobus společnosti RegioJet.
Autobus společnosti RegioJet. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Autobusoví dopravci po zrušení vízové povinnosti pro Ukrajince očekávají nárůst poptávky a plánují nové linky. 

Roste také obsazenost leteckých spojů.

V loňském roce se v tuzemských hotelech a penzionech ubytovalo 120 000 návštěvníků z Ukrajiny.

Například autobusový dopravce RegioJet se novými linkami na Ukrajinu nyní intenzivně zabývá.

"První spoje bychom rádi spustili už v letošním roce. V současné době vyřizujeme potřebné dokumenty a licence. Počítáme s tím, že v souvislosti se zavedením bezvízového styku bude o linky mezi Českou republikou a Ukrajinou větší zájem," uvedla obchodní ředitelka autobusové dopravy RegioJet Marcela Hamříková.

Naopak firma FlixBus zatím podrobnosti nechtěla uvést.

"Neustále pracujeme na nových možnostech cestování, a tudíž více spojení do mnoha evropských měst, stejně tak jako do destinací na Ukrajině, které připravujeme. Podrobnější informace sdělíme v nadcházejících měsících," řekla mluvčí společnosti FlixBus Nina Göbbels.

Desítky letů týdně

V současnosti je také provozováno 20 přímých letů týdně, o které se dělí ČSA a Ukraine International Airlines.

Podle údajů serveru Letuška.cz jejich obsazenost roste. Linky z Prahy jsou využívány pro služební cesty, turistiku a návštěvy Ukrajinců doma.

"Faktem je, že z důvodů zrušení víz pro Gruzínce tady máme i novou přímou linku z Tbilisi, takže to (zrušení víz) vliv samozřejmě má a pro Čechy pak vznikají nové možnosti využití těchto leteckých spojení," uvedl Josef Trejbal z Letuška.cz.

Mezi Ukrajinou a zeměmi schengenského prostoru začal před týdnem platit bezvízový styk. Ten schválil v dubnu Evropský parlament.

Ukrajinci ke vstupu do schengenského prostoru potřebují pouze biometrický pas, jejich pobyt v průběhu 180 dní nesmí přesáhnout 90 dní.

Bezvízový styk, který se vztahuje na celou EU s výjimkou Británie a Irska, ale nezajišťuje občanům Ukrajiny právo v unii pracovat.

 

Právě se děje

Další zprávy