Šéf ČEZ: Zrušení tendru na Temelín umožní nové akvizice

ČTK ČTK
29. 4. 2014 13:56
Za zajímavé firmy pro akvizice považuje ČEZ německou společnost Vatenfall nebo Slovenské Elektrárne.
Daniel Beneš
Daniel Beneš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozhodnutí energetické společnosti ČEZ o ukončení tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín otevírá cestu akvizicím. Agentuře Bloomberg to řekl generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Za zajímavá aktiva označil společnosti Vatenfall v Německu a Slovenské Elektrárne, jež nyní patří italské firmě Enel.

Možnosti nákupu aktiv se podle šéfa ČEZ nabízejí také v Polsku. V Česku naopak tempo investování v následujících několika letech ochladne.

"Největší chybou v historii společnosti bylo, že jsme nezrealizovali koupi Slovenské Elektrárne. Kdyby se to bývalo podařilo, ČEZ by dnes byl v naprosto odlišné pozici. Pokud by tato aktiva byla na prodej, zahájíme intenzivní jednání," řekl Beneš.

ČEZ podal nabídku na koupi 66procentního podílu ve slovenské energetice v roce 2004. Slovenská aktiva Enelu ale v současnosti na prodej nejsou.

O zrušení tendru na dostavbu Temelína ČEZ rozhodl 10. dubna. Beneš již dříve uvedl, že dostavba Temelína je bez státní garance nemožná. Hodnota zakázky se odhadovala na několik set miliard korun. ČEZ současně tvrdí, že zrušení tendru na dostavbu Temelína neznamená konec příprav na jeho budoucí rozšíření.

 

Právě se děje

Další zprávy