Chcete ušetřit? Radíme, jak zkrotit největší žrouty energie v domácnosti

bb Otakar Schön, bb
18. 5. 2022 11:17
Současné vysoké účty za energie vedou k přemýšlení o tom, kolik zbytečně „žerou“ počítače, televize a další zařízení na elektřinu. Než ale začnete spořit, je dobré si udělat jasno v tom, kolik co žere, v tom, kolik to reálně stojí, a také, jaké máte priority. Někdy se odpojovat elektřinu nevyplatí.
Žrouti energie se dají zkrotit, pomůže měření, chytré zásuvky a rozum. | Video: Otakar Schön, Blahoslav Baťa

Jednoduchý měřák se dá pořídit za pár stovek a i ten stačí na to, abyste změřili aktuální spotřebu a případně sledovali tu dlouhodobou.

Pokud chcete vidět více než aktuální a celkovou spotřebu, vyžaduje to chytřejší zařízení. Chytré zásuvky s měřením spotřeby umožňují na dálku ovládat připojené spotřebiče a hlavně také sledují spotřebu v čase. Mezi ty technologicky zajímavější produkty patří německé Eve Energy.

Ušetřit energii může i chytrá prodlužovačka Tesla, která stojí asi tisíc korun a má tři zástrčky plus čtyři USB konektory. Jednotlivé zásuvky umí vypínat a zapínat z mobilu.

Uspořit se dá dvěma způsoby - dívat se na menší televizi, používat na hraní notebook místo konzole nebo výkonného desktopu, nebo hrát méně. Platí to vlastně u většiny elektroniky. Spotřeba odpovídá výkonu.

 

Právě se děje

Další zprávy