Měl jsi sebrat Euklida a včas utéct, píší Řekové Tsiprasovi

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 15. 7. 2015 8:16
Na facebookové stránce řeckého premiéra přibývají každou hodinu desítky reakcí zklamaných lidí. Podle některých zemi prodal, další ho označují za hrdinu, který do poslední chvíle za Řecko bojoval.
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras | Foto: Reuters

Atény - "Jen jednu otázku, Alexi. Proč?" Tak se od začátku tohoto týdne ptají stovky lidí na facebookové stránce řeckého premiéra Alexise Tsiprase. Řada z nich mu - podobně jako autor úvodní věty - tyká a z příspěvků lze často poznat zklamání, nebo dokonce vztek.

"Zklamání, bolest, strašná zrada, historikové ji v budoucnu odsoudí. Nevadí mi chudoba, snížení příjmů. Co mi nepředstavitelně vadí, je, že si barbaři rozeberou majetek mé země. A pak naplánované ponížení řeckého národa," píše Tsiprasovi jedna z řeckých "fanynek" v pondělí večer.

"Moc si přeji, pane premiére, abych se mýlila a abyste nezklamal celý svůj národ, který vás miloval a podporoval," dodává.

Důvodem výčitek je výsledek víkendového jednání Řecka s lídry z ostatních osmnácti zemí eurozóny. Po mnohahodinových diskusích s věřiteli totiž Tsipras přistoupil na výrazně tvrdší podmínky reforem, než před tím navrhovala jeho vláda a než Řekové již na začátku července odmítli v referendu.

Měl jsi utéct

Kromě toho, že má řecký parlament už ve středu prosadit klíčové reformy týkající se daně z přidané hodnoty či důchodového systému, musí vyvést do speciálního fondu majetek za 50 miliard eur. Navíc se v dohodě zavazuje, že bude pod neustálým dohledem věřitelů, tedy Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Tyto reformy jsou navíc na kilometry vzdálené programu, se kterým Tsiprasova strana Syriza kandidovala v lednových parlamentních volbách. V něm levicoví politici naopak slibovali obnovení státu blahobytu, konec ponižujícího dohledu institucí či odpuštění velké části zahraničních dluhů.

"Alexi, měl jsi odtamtud včas utéct, sebrat Euklida (Tsakalotose, řeckého ministra financí - pozn. red.) a pryč od těch vyděračů, nikdo by ti tu nic nevyčítal a lidi by šli za tebou. Celá země stála za tebou!" stojí v další reakci na Tsiprasově Facebooku.

"Mám pocit, že mě nový premiér zradil," říká online deníku Aktuálně.cz třicetiletý Michalis. Podobně jako řada dalších lidí od něj totiž čekal řešení vleklé krize, ze které jsou už místní unavení. "Od roku 2010 jsem dvakrát ztratil práci a teď už jsem tři roky nezaměstnaný. Přijdu si zbytečně, líně a zahanbeně, když chodím po městě bez peněz," vysvětluje, proč nové vládě tolik věřil.

"Když už se ti dostalo té cti a narodil ses jako Řek, je tvou povinností být odvážný," vzkazuje Tsiprasovi další volič na Facebooku. "Jsem rozzlobená z toho, jak se Evropa chová k mé zemi. Kdo jí dává právo hodit Řeky do chudoby?" dodává Danai Vafidou. "Lidé v referendu rozhodli, premiér musí tento výsledek respektovat a přestat s podepisováním dalších úspor," myslí si.

Druhá strana mince

Kromě rozčarovaných voličů ale v diskusi obdobně silným hlasem mluví i Řekové, podle nichž je Tsipras hrdina, který za svou zemi do poslední chvíle bojoval.

"Osobně si myslím, že na něj eurozóna vyvíjela takový nátlak, že nic jiného udělat nemohl. Je to ale jediný politik za posledních pět let, který bojoval proti tvrdým škrtům a za kvalitu života v Řecku," říká učitelka Sofia Fytopoulou. Tsipras podle ní také jako jediný odkryl skutečnou tvář eurozóny.

Podle řeckého básníka a novináře Nikose Moraitise se však Tsipras v pondělí rozhodně nevrátil jako vítěz.

"Přijel jako vyčerpaný bojovník, plný otevřených ran, vystaven veřejnosti. Odpovědí na úsměvy Samarase, Venizela (bývalý premiér za Novou demokracii a bývalý socialistický ministr financí, pozn. red.) a dalších byla jeho tvář jak vytesaná z kamene. A opar na rtu, který ukazuje jeho úzkost, boj, bolest a utrpení, protože se mu nepodařilo uspět líp. Já osobně si tohoto bojovníka vážím, i pro ten opar, který má i za mě," napsal Moraitis ve článku, který si Řekové sdílejí na sociálních sítích.

"Necítím se zrazeně, i když jsem volil Ne, protože si myslím, že tento muž udělal vše, co mohl, aby přišel s dobrým seznamem reforem. To se ale nestalo kvůli Evropské unii," popisuje online deníku Aktuálně.cz třiadvacetiletý Christos Kaspersky.

"Včera (v pondělí - pozn. red.) v naší televizi říkali, že věřitelé pohrozili Tsiprasovi, že pokud nepřijme jejich podmínky, zabaví bankovní úspory řeckých občanů do posledního eura. Dovedete si představit, co by se stalo v Řecku potom? Který premiér by přijal podobnou zodpovědnost?" pokračuje. "Pokud ale Tsipras přijme a schválí jejich reformy, tak se v politické historii Řecka dostane jen do poznámek pod čarou," myslí si Kaspersky.

Jak se zapsat do učebnic

Názory na to, co by měl Tsipras udělat, aby se o něm v učebnicích dějepisu nepsalo jako o politikovi, který přivedl Řecko do záhuby, se ovšem liší.

Europoslanec a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt jej minulý týden v Evropském parlamentu emotivně varoval, že pokud Řecko vyvede z eurozóny, tak se o něm bude psát jako o "falešném prorokovi" a "volebním omylu", který poslal Řecko do ještě větší chudoby. Zatímco v případě, že se dohodne s věřiteli na další spolupráci, si jej bude svět pamatovat jako skutečného vůdce a revolučního reformátora.

Někteří obyčejní Řekové to ale vidí jinak. "Nepodepisuj to, Alexi, ať odejdeme s hlavou vztyčenou; a tak si tě bude historie pamatovat. Máš podporu lidí, copak to nevíš?" vzkazují mu například na Facebooku.

Nikdo by se neměl radovat, vůbec ničemu to nepomohlo, říká o dohodě Řecka s věřiteli ekonom Aleš Michl. Řekové podle něj neznají recept na ekonomický růst a škrty a zvyšování daní situaci zhorší. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy