Zpřísníme pravidla pro realitní zprostředkovatele, shodla se vláda

ČTK ČTK
18. 1. 2016 15:55
Odbornou a osobnostní způsobilost realitních zprostředkovatelů má zajistit zákon, jehož věcný záměr dnes schválila vláda. Cílem je hlavně ochránit spotřebitele. Regulace má platit nejpozději od poloviny roku 2017.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda dnes schválila věcný záměr zákona regulující realitní zprostředkovatele. Jejich živnost by měla být nově vázanou, informovala dnes na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

"Jsme jedna z pěti zemí, která to nemá řešeno legislativou. Měl by vzniknout zákon, který bude ukládat vznik realitního zprostředkování jako vázané živnosti. Cílem je zajistit odbornou a osobnostní způsobilost zprostředkovatelů," uvedla Šlechtová.

Zákon by mělo ministerstvo podle Šlechtové vládě předložit ke schválení do konce letošního roku. "Termín účinnosti počítáme nejpozději v červenci 2017," dodala ministryně. Cílem zákona je podle ní rovněž ochrana spotřebitelů. Návrh by měl rovněž řešit pojištění odpovědnosti pracovníků realitních agentur.

"Realitní zprostředkování je jedna ze služeb, s kterou se setkává velké množství občanů. A má garantovat minimální úroveň ochrany, která je běžná ve vyspělých zemích," uvedl k návrhu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

 

Právě se děje

Další zprávy