Zpřísnění pro sázky i automaty: Hráči se musí zaregistrovat

Aleš Měřička, Kateřina Surmanová, HN
25. 3. 2014 9:55
Ministerstvo chystá novelu loterijního zákona. Zavede povinnou registraci, vyšší daň nebo limit na sázky. Na trh má pustit zahraniční sázkové kanceláře.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Kdo chce sázet hazardní hry nebo hrát na videoterminálech, bude se muset zaregistrovat a prokázat občanským průkazem. "Nebude tak moci hrát ten, kdo třeba neplatí výživné. Systém bude k dispozici i těm, kteří se dobrovolně léčí, aby jim ve chvíli slabosti hru znemožnil,“ plánuje Ondřej Závodský (KDU-ČSL), který má jako náměstek ministerstva financí na starosti problematiku hazardu.

Povinná registrace má platit pro klasický i internetový hazard. Centrální monitoring má začít od roku 2016, současně s ním stát pustí na český trh zahraniční sázkařské či herní společnosti působící na internetu. Tím kromě dohledu nad společensky škodlivým jevem pomůže i státní pokladně. Dnes jí utíká až miliarda korun ročně na sázkách, které hráči pošlou do zahraničí. Přeshraniční sázení v současnosti stojí mimo zákon, a není možné ho tím pádem danit.

Limit na sázky

Chystaná novela loterijního zákona má také od příštího roku omezit sumu, kterou lze najednou prosázet na videoterminálech. Výše sázek je dnes regulovaná jen na klasických herních automatech, zatímco na videoloterijních zařízeních lze pořád prosázet až 250 tisíc za hodinu.

"Nově půjde o limit dvou korun na jednu sázku, když je přístroj v restauracích, pěti korun v hernách a padesátikorunu v kasinech,“ vypočítává Závodský.

Konec kliček

Novela má také pohlídat, aby podnikatelé nevyužívali kliček, jimiž mohou obejít zákaz obcí a provozovat automaty na jejich území.

Závodský chce skoncovat například s takzvanými kvízomaty: jde o běžný automat, který se ale na začátku hry ptá na triviální otázku. Provozovatel se tím snaží tvářit, že hru neurčuje náhoda.

Vyšší daň podle škodlivosti

Od roku 2016 pak má chystaná novela loterijnímu byznysu zvýšit daň a rozdělit ho do pásem podle společenské škodlivosti.

Jednoduše: nejškodlivější formy budou odvádět nejvyšší daně - což podle informací Hospodářských novin dopadne právě na herní automaty. Naopak sázení na šťastná čísla nebo výhru sportovního týmu zůstane v nejmírnějším pásmu. ČSSD před volbami slibovala zvýšení současné dvacetiprocentní daně o jeden až dva procentní body. V případě blikacích automatů však půjde o zásadnější zvýšení.

O legalizaci zahraničních sázkovek čtěte více v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy