Zpřísnění pravidel pro bitcoiny i vklad hotovosti. EU ztíží teroristům přístup k penězům

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 7. 2016 10:17
Evropská komise by měla schválit zpřísnění pravidel, která by teroristům ztížila přístup k penězům. Podle české eurokomisařky Věry Jourové by se zpřísnění pravidel mělo dotknout zacházení s bitcoiny, platebními kartami, které nejsou vázány na konkrétního držitele, nebo by se omezila i výše, kterou lze na tyto karty vložit v hotovosti. Kromě toho chce Komise podle Jourové navrhnout seznam "vysoce rizikových zemí", v nichž by banky měly přísněji kontrolovat platební operace.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Berlín - Evropská komise chce ztížit teroristům přístup k penězům. V pondělním vydání německého deníku Die Welt to uvedla eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová. Podle ní by Evropská komise měla příslušná opatření schválit v úterý. Chystá také kroky proti praní špinavých peněz a daňovým únikům.

"Musíme teroristy odstřihnout od jejich finančních zdrojů," nechala se slyšet Jourová, podle níž Komise připravuje třeba zpřísnění pravidel pro zacházení s virtuálními měnami jako jsou bitcoiny. Kdo je bude chtít vyměnit za reálnou měnu, neměl by už podle EK mít možnost zůstat v anonymitě. Evropské úřady v minulosti opakovaně varovaly, že v opačném případě se virtuální měny dají zneužít k praní peněz nebo k podpoře teroristických skupin.

Chystá se také zesílení dohledu nad platebními kartami, které nejsou vázány na konkrétního držitele. Nově by mělo být možné disponovat na takových kartách maximálně částkou 150 eur (4000 Kč), v současnosti je maximální částka 250 eur (6800 Kč). Právě anonymní platební karty užívali atentátníci, kteří loni na podzim zaútočili v Paříži.

Kromě toho chce komise podle Jourové navrhnout seznam "vysoce rizikových zemí". Banky by při obchodech s nimi měly přísněji kontrolovat platební operace, aby se zamezilo poskytování peněz teroristům. Finanční domy by se měly zajímat třeba o důvod transakce i o to, odkud peníze pocházejí. Mezi rizikovými státy mají být například Afghánistán, Bosna, Irák, Sýrie, Uganda, Jemen nebo Írán. Na seznamu je ale také Severní Korea, Laos, Guyana nebo Vanuatu.

Německý list připomíná, že boj proti terorismu považuje za jednu z evropských priorit velká většina unijních občanů. V jednom z aktuálních průzkumů vyjádřilo 82 procent obyvatel přesvědčení, že EU by měla proti terorismu dělat více. Tři čtvrtiny Evropanů se pak vyslovily pro tvrdší boj proti daňovým únikům.

Právě jemu se EK bude podle Jourové také věnovat. "Navrhnu přísnější pravidla, která povedou k větší transparentnosti, abychom pokročili v boji proti praní špinavých peněz a daňovým únikům. To je především po odhaleních Panamských dokumentů jedna z priorit," podotkla česká eurokomisařka s připomínkou dokumentů, o kterých v dubnu informoval světový tisk a které obsahují údaje o převodech peněz nejrůznějších osob do daňových rájů.

Jourová prosazuje vytvoření podnikatelských registrů v jednotlivých zemích, které by byly navzájem propojeny a do nichž by mohly nahlížet úřady a osoby "oprávněného zájmu".

 

Právě se děje

Další zprávy