České obvinění je smyšlené, chystáme kroky. Čína ostře odmítla špionáž lidí z Huawei

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 27. 7. 2019 15:17
Čínské velvyslanectví v Česku označilo informace o "tzv. zpravodajské spolupráci" ambasády s čínskými firmami působícími v Česku za smyšlené. Vyhrazuje si právo podniknout další kroky. Velvyslanectví to uvedlo ve vyjádření mluvčího, které rozeslalo médiím a zveřejnilo na webu. Zaměstnanci Huawei podle některý médií údajně shromažďují citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání, a získané informace probírají s lidmi z ambasády. Čínské velvyslanectví také pokračuje ve sporu s hlavním městem.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Shutterstock

Na webu Čína reagovala zřejmě na nedávnou informaci Českého rozhlasu - Radiožurnál, podle které zaměstnanci české pobočky telekomunikační společnosti Huawei údajně shromažďují citlivá data o lidech, s nimiž vedou obchodní jednání, a získané informace také probírají s lidmi z ambasády. Radiožurnálu to řekli bývalí zaměstnanci firmy.

"V nedávné době jsme zaznamenali v některých českých médiích zprávy o tzv. zpravodajské spolupráci mezi Velvyslanectvím ČLR v ČR a čínskými firmami působícími v ČR. Očerňování čínského velvyslanectví v takových zprávách je naprosto nepodložené a zcela smyšlené, jedná se o šíření poplašných zpráv a nactiutrhání poškozující čínskou pověst," napsalo velvyslanectví.

"Stavíme se rozhodně proti těmto tvrzením, vyhrazujeme si právo podniknout další kroky a povolat k odpovědnosti subjekt či subjekty vytvářející tyto fámy," uvedla ambasáda.

Dva bývalí manažeři Huawei v Česku údajně museli do interního systému vyplňovat například údaje o soukromých zájmech klienta, počtu jeho dětí nebo o jeho finanční situaci. Přístup k informacím je podle nich řízen výhradně z centrály firmy v Číně.

Jiný manažer Radiožurnálu řekl, že měl zjistit informace o státních úřednících, které poté firma pozvala na konferenci nebo cestu do Číny. Získané informace podle bývalého manažera řešili zaměstnanci firmy i na interních poradách z lidmi z čínské ambasády.

"Dodržujeme GDPR"

Firma Huawei obvinění již dříve odmítla. Uvedla, že veškerá činnost a jednání zaměstnanců se řídí evropskými a českými pravidly GDPR. Navíc je podle firmy doplňuje interní směrnice, která vylučuje jakékoliv nepatřičné nakládání s osobními údaji. Podle rozhlasu ale o podobné praxi vědí i civilní a vojenská rozvědka. Bezpečnostní informační služba kvůli tomu pořádá pro úředníky i politiky bezpečnostní školení.

Velvyslanectví bude podle vyjádření mluvčího nadále podporovat čínské podniky, aby se aktivně podílely na spolupráci mezi oběma zeměmi v různých oblastech a lépe sloužily společným zájmům obou zemí a obou národů. "Doufáme též, že česká strana poskytne čínským společnostem spravedlivé, rovné a nediskriminující podnikatelské prostředí pro jejich podnikání v ČR," doplnila ambasáda.

Západní země včetně ČR řeší zapojení Huawei do komunikační infrastruktury. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v prosinci označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Varování se týkalo systémů zařazených do tzv. kritické informační infrastruktury. Některé státní instituce pak omezily používání produktů firem a třeba Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy korun na portál Moje daně. Tendr následně zrušilo. Huawei se brání, že pro varování neexistují důkazy.

Vztahy měst a vysokoá politika

Čínské velvyslanectví také pokračuje ve sporu s hlavním městem. Velvyslanctví vyzvalo Hřiba,aby to nedělal a "jednal ve prospěch společných zájmů obou národů" Pražský primátor Zdeněk Hřib (piráti)  reagoval, že pražská koalice se nedávno shodla, že ze smlouvy o partnerství s Pekingem odstraní článek o souhlasu s politikou jedné Číny, jež neuznává nezávislost Tchaj-wanu, protože se do smlouvy mezi městy nehodí.

Čínské velvyslanectví podle Hřiba zbytečně směšuje vztahy mezi městy s vysokou politikou. Vztah mezi městy by podle něj měl být založen na apolitické kulturní výměně.

"Chceme napravit chybu svých předchůdců a vyjmout politickou deklaraci ze smlouvy o sesterských městech Prahy a Pekingu právě proto, že záležitost politických vztahů se zahraničními státy je téma pro zahraniční politiku naší vlády," napsal Hřib.

Požadavek na ustanovení o jedné Číně ve smlouvě mezi městskou samosprávou Pekingu a Prahy vidí jako stejně nepatřičný, jako kdyby Praha chtěla do této smlouvy vnutit třeba vyjádření Pekingu k dostavbě Temelína.

Poznamenal, že kdyby se měl vyjádřit k dosavadním obchodním vztahům mezi Českem a Čínou, těží z těchto vztahů hlavně Čína. "Mezi lety 2013 a 2018, kdy byla těmto vztahům věnována nadprůměrná pozornost, došlo prakticky ke zdvojnásobení schodku bilance zahraničního obchodu z minus 266 miliard korun na minus 512 miliard korun. Jinými slovy, výsledkem ekonomické diplomacie našeho prezidenta v Číně je především větší dovoz od nich k nám," uvedl.

Vztah citovaných hlavních obchodních projektů k ČR označil za sporný. "HomeCredit je holding se sídlem v Amsterodamu a platí tedy daně v Nizozemsku. Čínské kopie Škodovek vyrábí Volkswagen v Číně ve společném podniku se státní automobilkou SAIC, takže zisk jde primárně do Německa a Číny," uzavřel.

Podle předsedy koaličního klubu Spojené síly pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09) by si Čína měla nejprve měla zamést před vlastním prahem. "Praha obchoduje s každým, kdo se k ní chová jako k rovnocennému partnerovi. Svoboda a lidská práva jsou pro TOP 09 nejdůležitějšími hodnotami, které prosazuje už deset let. Za čínský jüan si je nikdo nekoupí," komentoval prohlášení ambasády.

 

Právě se děje

Další zprávy