Každá krize bolí a zpomalení už je na dohled. Experti radí, jak se na ni dá připravit

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 10. 2019 17:48
Každá krize bude bolet, ale dobrá příprava na ni zvyšuje možnost přežití, říkají experti na byznys. Výsledky české ekonomiky jsou ve světle zbytku Evropy stále dobré, další část hospodářského cyklu - tedy ochlazení - je už ale na dohled. Jak se na něj mají firmy připravit, a čeho se naopak vyvarovat? Aktuálně.cz zmapovalo konkrétní rady a tipy odborníků na základě ankety institutu ELAI.
Otto Daněk
Otto Daněk (Asociace exportérů) pro ELAI News: Stanovte předem pravidla hry | Video: Youtube.com/ElaiPrague

Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů

Dodržujte pravidla hry

"Připravit firmu na krizi není jednoduchý úkol, ale hlavně se nedá říci, že se dá připravit obecný scénář, který bude stoprocentně fungovat. Řešení spočívá v mnoha faktorech a téměř vždy je potřeba ho ušít na míru. Existuje však pár obecných zásad, kterými je potřeba se zabývat vždy:

Cash-flow - Jedno manažerské pravidlo říká, že na ztrátu se většinou neumírá, ale na špatné cash-flow téměř vždy a poměrně brzy. Proto je nutné se intenzivně starat o pohledávky a redukovat všechny druhy zbytečných nákladů.

Banky - Je třeba projednat s bankami, že přichází krize. Vysvětlit jim, jak se nás dotkne a hlavně předložit akční plán, jak ji budeme řešit.

Dodavatelé - I těm je třeba sdělit, že se děje něco nestandardního, a požádat je o pomoc. Prodloužit dobu splatnosti faktur, požádat i o krátkodobou slevu a třeba i posečkání s úhradou již vydaných faktur.

Zaměstnanci - Tržby většinou nemáme pevně v rukou, pak musíme regulovat náklady. A protože náklady tvoří ve většině firem velmi významný podíl, musíme začít zde. Většinou se začíná zkrácením pracovní doby nebo se vynechá jeden pracovní den v týdnu s redukováním mzdy, a když už to nejde jinak, musí se propustit nadbyteční zaměstnanci. Je třeba mít na mysli, že čím dříve se s těmito nepopulárními opatřeními začne, tím méně budou muset být razantní.

A možná to nejdůležitější - fair play: Stanovte předem pravidla hry a bez výjimek je dodržujte. A slibujte jenom to, co můžete splnit."

 

Právě se děje

Další zprávy