Každá krize bolí a zpomalení už je na dohled. Experti radí, jak se na ni dá připravit

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 10. 2019 17:48
Každá krize bude bolet, ale dobrá příprava na ni zvyšuje možnost přežití, říkají experti na byznys. Výsledky české ekonomiky jsou ve světle zbytku Evropy stále dobré, další část hospodářského cyklu - tedy ochlazení - je už ale na dohled. Jak se na něj mají firmy připravit, a čeho se naopak vyvarovat? Aktuálně.cz zmapovalo konkrétní rady a tipy odborníků na základě ankety institutu ELAI.
Foto: Lukáš Bíba

Libor Musil, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

Vyrazte do světa

"Právě nyní je třeba se zaměřit na snižování nákladů. Nečekat. V době, kdy se ještě daří, tak je možné investovat do vylepšování. Schvalování těchto nákladů probíhá ještě v dobré atmosféře. Horší je, když se rozhodujete utrácet peníze v době krize, kdy se jich už nedostává. Takže s chutí do každodenního snižování nákladů, zavádění inovací, i těch nejmenších, a hlavně diverzifikovat. Diverzifikovat listinu zákazníků.

Nenechat svůj obchod v rukou jednoho či dvou hlavních odběratelů v jednom oboru. Nikdy nevíte, jestli zrovna jeden z nich nebo oba klíčoví zákazníci si nevytáhnou 'Černého Petra' a spadne jim dramaticky obrat. Oni svojí velikostí to přečkají, ale menší dodavatelská firma to ustát nemusí. Takže vyrazit 'do světa' právě nyní, dělat akvizice a shánět další nové zákazníky."

 

Právě se děje

Další zprávy