Každá krize bolí a zpomalení už je na dohled. Experti radí, jak se na ni dá připravit

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 12. 10. 2019 17:48
Každá krize bude bolet, ale dobrá příprava na ni zvyšuje možnost přežití, říkají experti na byznys. Výsledky české ekonomiky jsou ve světle zbytku Evropy stále dobré, další část hospodářského cyklu - tedy ochlazení - je už ale na dohled. Jak se na něj mají firmy připravit, a čeho se naopak vyvarovat? Aktuálně.cz zmapovalo konkrétní rady a tipy odborníků na základě ankety institutu ELAI.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí rostla o 2,7 procenta, stejně jako v prvních třech měsících roku. Tahounem růstu přitom byla podle statistiků tradičně spotřeba domácností - jejich výdaje vzrostly proti stejnému období loňského roku rovněž o 2,7 procenta.

Druhá polovina roku už ale nejspíš představí poněkud odlišný vývoj české ekonomiky, očekávat lze totiž zpomalení. Za rok 2019 by tak české hospodářství mohlo růst tempem kolem 2,5 procenta.

Zpomalení a riziko recese bude tentokrát ještě silněji záviset na vnějších faktorech, upozorňují ekonomové. Souběžný výskyt jevů jako brexit, obchodní a investiční války či zhoršená geopolitická situace totiž podle nich představují faktory, ze kterých středně velká otevřená ekonomika nejásá.

České firmy ale budou mít čas se na změnu hospodářského cyklu připravit. Řada z nich už podle expertů využila příznivý vývoj ekonomiky například k investování do digitalizace a automatizace, přestože v řadě případů byl hlavním důvodem nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Vcelku tedy masivně investovaly. Kdo tak učinil, bude na zpomalení ekonomiky mnohem lépe připravený, podotýkají ekonomové.

  • Předním osobnostem českého byznysu nyní institut ELAI položil otázku, jak konkrétně se mají české firmy na ochlazení tuzemského hospodářství připravit. Odpovědi Radka Špicara, Miroslava Zámečníka, Petra Zahradníka a dalších najdete na následujících listech.
 

Právě se děje

Další zprávy