Vypadalo to nadějně, skončilo zklamáním. Průmysl ani stavebnictví se stále nezotavují

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 10. 2020 9:16
Průmyslová výroba v Česku v srpnu zrychlila pokles na 5,5 procenta z červencových pěti procent, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek byl ovlivněn vývojem koronavirové epidemie, ale také čerpáním dovolených. Propad stavební výroby v Česku dál mírně zpomalil. Zahraniční obchod skončil letos v srpnu přebytkem 7,6 miliardy korun.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

"Pokračoval pokles zakázek a o více než čtyři procenta v porovnání s minulým rokem klesl i počet zaměstnanců," uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o téměř deset procent. Zahraniční zakázky klesly o 11,1 procenta, tuzemské o 6,6 procenta.

Produkce motorových vozidel byla ve srovnání s loňským srpnem nižší o 8,5 procenta. Výroba strojů klesla o 12,5 procenta a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků o 7,5 procenta. Naopak o více než deset procent si polepšila výroba oděvů, vyšší bylo také zpracování dřeva a lepší bilance dosáhl rovněž ostatní zpracovatelský průmysl.

Analytik Komerční banky Michal Brožka označil srpnový výsledek za menší negativní překvapení. "Slabší výsledek již dopředu indikovaly horší výsledky průmyslu v sousedním Polsku a Německu. Srpen byl do značné míry negativně ovlivněn čerpáním dovolených a není dobré z tohoto údaje činit silné závěry," uvedl.

Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil dodává, že srpen mnoho důvodů k optimismu nenabízí. "Ačkoliv předcházející měsíce přinášely z průmyslu veskrze pozitivní překvapení, srpen naznačuje, že zázrak se zřejmě nekoná a pandemie si i zde vybere svou daň. Probíhající globální ekonomické ochlazení snižuje poptávku po investičních statcích, což je špatnou zprávou pro výrobce strojů i kovodělných výrobků," komentuje Hradil.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v srpnu meziročně snížil o 4,1 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla o dvě procenta.

Stejně jako v červenci si i v srpnu pohoršilo i pozemní stavitelství, kam spadá výstavba bytů, kanceláří nebo skladů, i inženýrské stavby, mezi něž patří hlavně dopravní infrastruktura. Inženýrské stavitelství v srpnu propad zmírnilo na 6,2 procenta z červencového poklesu o 9,9 procenta.

"Nižší výstavba bytů jednoznačně předznamenává i nižší nabídku nových bytů na trhu, na kterém dlouhodobě přetrvává nedostatek nemovitostí. Jak už naznačily předchozí průzkumy, stavební firmy netrápí ani tak nedostatek zakázek jako spíše chybějící pracovníci. Ne náhodou je profese pomocných stavebních dělníků jednou z nejhledanějších na trhu. Jde stále ještě o největší překážku návratu stavebnictví k růstu," uvádí analytik Petr Dufek z ČSOB.

Zahraniční obchod skončil letos v srpnu přebytkem 7,6 miliardy korun. Meziročně přebytek klesl o 1,6 miliardy. "Meziročně je to mírně horší výsledek. Negativní vývoj zaznamenal především vývoz, ale poklesl i dovoz, který padá dokonce už osmý měsíc v řadě," sdělil k celkovým výsledkům vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Stanislav Konvička. "Bilance zahraničního obchodu se mírně zhoršila se všemi sousedními zeměmi s výjimkou Slovenska," doplnil.

 

Právě se děje

Další zprávy