Znovín posiluje, koupil další vinice. Pořád to nestačí

ČTK ČTK
23. 9. 2013 10:50
Znovín Znojmo posiluje surovinovou základnu, koupil další vinice
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Isifa/Thinkstock

Znojmo - Jedno z největších tuzemských vinařství Znovín Znojmo dál posiluje surovinovou základnu. Koupilo 50 hektarů vinic na vrchu Weinperky u Miroslavi na Znojemsku. Ještě před třemi lety měla firma jen 20 hektarů vinic, nyní jich má kolem 400. Informoval o tom šéf vinařství Pavel Vajčner.

Firma je nyní soběstačná asi z 60 procent, loni přitom nakupovala asi polovinu hroznů, které následně zpracovala. Konkrétní podrobnosti k nákupům vinic Znovín nezveřejňuje. Vajčner pouze uvedl, že další nákupy v budoucnu nelze vyloučit. Podle obchodního věstníku vinice Weinperky před prodejem vlastnil Statek Miroslav a.s.

"Obchod máme, výrobu i značku. Pro komplexnost i jistotu jdeme i do vinic," uvedl Vajčner. Poslední dvě akvizice firmy vinice Weinperky a Dívčí vrch jsou aktuálně plodné vinice. Dříve koupil Znovín 265 hektarů vinic v okolí Hustopečí od skupiny Agrofert Andreje Babiše.

Firma letos plánuje mírný nárůst tržeb na 270 milionů korun. "Chceme vylepšovat naše portfolio. Více se soustředíme na prodej fyzickým osobám. Naopak dolů jde produkce litrových lahví, tento segment opouštíme," uvedl Vajčner.

Znovín už začal se sklizní na vinicích. "Sbírali jsme na burčáky a vinobraní, nyní začínáme s hlavní částí sklizně," upřesnil Vajčner.

Podle něj bude letošní úroda dobrá a vína kvalitní. "Zatím jsme spokojeni, malé zpoždění tu je, vína nebudou mít tolik alkoholu a budou více aromatická," dodal Vajčner.

Fotogalerie: Tak vypadá trestanecká vinice v Itálii

 

Právě se děje

Další zprávy