Žně končí, hlásí zemědělci. Výnosy jsou vyšší, kvalita zrna ale horší

ČTK ČTK
6. 9. 2016 10:35
I když sklizeň komplikovaly deště, jde o dobrý ročník a kvalitního obilí pro potravinářské účely bude dost, říká analytik Petr Havel.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha Žně skončily, sklízejí se poslední hektary obilovin na severu a západě Čech. Výnosy jsou vyšší než v předchozích třech letech, kvalita zrna je ale proti loňsku horší. Informovala o tom mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Podle agrárního analytika Petra Havla však bude kvalitního obilí pro potravinářské účely dost. "I kdybychom měli 90 procent obilí nekvalitního, tak pořád na potravinářské účely to bude stačit. Problém horší kvality je v tom, že zemědělci za to dostanou méně peněz," řekl Havel. I když sklizeň komplikovaly deště, jde podle něj o dobrý ročník.

"V současné době zbývá sklidit především pšenice, a to 181 hektarů v Libereckém kraji, 185 hektarů ovsa v Karlovarském kraji a 104 hektarů ovsa v Ústeckém kraji. V ostatních krajích již byla sklizeň obilovin a řepky skončena," uvedlo ministerstvo. Řepka byla praktiky sklizena ve všech krajích už minulý týden.

Obilovin bylo podle údajů k pondělku sklizeno celkem 7,95 milionu tun a řepky 1,4 milionu tun. Loni ke konci srpna, kdy byly žně také prakticky u konce, bylo pod střechou 7,9 milionu tun obilovin a 1,29 milionu tun řepky. Letošní průměrný výnos řepky 3,57 tuny z hektaru je mírně vyšší než loňských 3,53 tuny z hektaru.

Výnos obilovin v průměru 6,30 tuny na hektar je vyšší než v předchozích třech letech. Loni zemědělci v průměru z hektaru sklidili 6,07 tuny obilovin, v letech 2014 a 2013 to bylo 6,17 tuny, respektive 5,45 tuny z hektaru. Vyšší průměrný výnos než loni mají farmáři u ozimého ječmene, kterého sklidili 635 000 tun, i ozimé pšenice, u níž k dokončení sklizně chybí desetina procenta. Z polí jí bylo svezeno 5,42 milionu tun.

Podle rozborů je letos kvalita obilovin horší než vloni. "Obecně jsou ve srovnání s loňským rokem nižší hodnoty objemové hmotnosti. Ve vzorcích se nacházejí poměrně často fuzariózní zrna," uvedlo ministerstvo zemědělství. Houby rodu Fusarium, pokud napadnou klasy, způsobují výnosové ztráty a snižují klíčivost osiva a pekařskou kvalitu zrna.

Problémem podle Havla zůstává skladba pěstovaných plodin, která je málo různorodá, převažuje pšenice a řepka. Naopak je málo žita. Ministerstvo zemědělství ve své strategii do roku 2030 avizovalo, že se bude snažit plochy řepky a pšenice snižovat. Možnost bude podle Havla po roce 2020, kdy se bude určovat nová dotační politika v celé Evropské unii.

 

Právě se děje

Další zprávy