Legendární dodavatel českých kapel má problémy. Amati Kraslice padá do insolvence

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 9. 2019 12:17
Krajský soud v Plzni vyhlásil insolvenční řízení nad výrobcem hudebních nástrojů Amati - Denak Kraslice. Legendární česká firma s britskými vlastníky je zadlužená. Chceme navrhnout vlastní reorganizaci, uvedl jednatel firmy Jiří Štípek. Firma vyrábí žesťové a dřevěné hudební nástroje a nyní dluží mzdy zaměstnancům. Část už firmu opustila.
Zaměstnanci ve výrobně firmy Amati - Denak Kraslice.
Zaměstnanci ve výrobně firmy Amati - Denak Kraslice. | Foto: ČTK

"Chceme jako firma v rámci insolvence požádat o reorganizaci. Chceme udělat ve firmě nějaké změny. Čekáme ale na prohlášení anglického vlastníka," řekl Štípek. Společnost, která měla v posledních letech zhruba 200 zaměstnanců, už jich část propustila. Podle Štípka by ale chtěla výrobu zachovat.

Světoznámý výrobce nástrojů ještě v roce 2017 vykázal zisk ve výši téměř 2,2 milionu korun. Plánoval ale větší zisk. Nižší tržby způsobily tehdy změny kurzu koruny k dolaru a euru. Firmě, která se zaměřuje na ruční výrobu, také chyběli kvalifikovaní zaměstnanci. Výroční zpráva za loňský rok zatím nebyla v obchodním rejstříku zveřejněna.

Právě zaměstnanci, kteří nedostali mzdy, požádali o vyhlášení insolvenčního řízení. V přihláškách v insolvenčním rejstříku aktuálně figuruje šest pohledávek zaměstnanců za červnovou mzdu.

Amati - Denak je pro Kraslice důležitá nejen jako jedna z tradičních továren, ale také kvůli své sbírce hudebních nástrojů, které dokumentují historii zdejší výroby nástrojů. O možnostech převodu sbírky chce město s vedením podniku jednat.

Podle starosty Kraslic Romana Kotilínka (HNHRM) je vyhlášení insolvenčního řízení krokem vpřed. "Zaměstnanci tak mohou žádat o náhradu nevyplacení mzdy a nebudou nadále v nejistotě. Pro město je ale Amati důležitá nejen jako zaměstnavatel, ale i jako svým způsobem marketingová značka. Když se řekne Amati, každý si vybaví Kraslice a naopak," řekl.

Pro město by byla lepší cesta, pokud by se firma restrukturalizovala, než aby se úplně položila. I věřitelé tak budou mít podle starosty větší šanci své pohledávky získat.

 

Právě se děje

Další zprávy