Známe TOP ženy Česka 2016. Anketu vyhrála manažerka skupiny PPF Kateřina Jirásková

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová
Aktualizováno 24. 1. 2017 11:01
Výsledky dvanáctého ročníku ankety o nejvýznamnější ženu českého byznysu vyhlásil mediální dům Economia. Zvítězila Kateřina Jirásková z PPF. Organizátoři letos poprvé do hodnocení zapojili i start-upy. Součástí ankety je také žebříček žen veřejné sféry.
Soutěž TOP ženy Česka po dvanácté vyhlásil mediální dům Economia společně s Hospodářskými novinami. Ceny se udílely v pražském areálu Forum Karlín. | Video: Blahoslav Baťa

Praha – První žena finanční skupiny PPF Kateřina Jirásková stála v posledních čtyřech letech u všeho důležitého, co firma miliardáře Petra Kellnera udělala. Třeba u prodeje podílu v České pojišťovně italské skupině Generali nebo u nákupu operátora O2. I díky tomu se stala nejvýznamnější ženou českého byznysu v anketě Hospodářských novin TOP ženy Česka 2016.

Výsledky dvanáctého ročníku vyhlásil mediální dům Economia, který mimo jiné vydává Hospodářské noviny a Aktuálně.cz. "Zviditelňujeme tak nejúspěšnější ženy a inspirujeme celou společnost," říká Roman Latuske, generální ředitel vydavatelství Economia. Anketa ukazuje ženy jako schopné manažerky, matky a manželky. Zároveň se zabývá rovnými pracovními příležitostmi a působením žen na řídicích postech.

Kateřina Jirásková | Video: Economia

Na druhém místě letos skončila vítězka předchozího ročníku Petra Procházková, finanční ředitelka a členka představenstva skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Třetí místo získala členka představenstva energetické skupiny ČEZ Michaela Chaloupková.

Organizátoři letos poprvé do hodnocení zapojili i start-upy. Mezi nejúspěšnější manažerky se tak dostaly šéfka společnosti Kiwi Lucie Brešová, manažerka technologické firmy TeskaLabs Vladimíra Tesková a ředitelka herní sociální sítě Game App Božena Řežábová.

Součástí ankety je také žebříček žen veřejné sféry. Porota složená z předních českých osobností letos na první místo zařadila vědkyni Blanku Říhovou. Její tým společně s vědci z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR vynalezl preparát proti rakovině, který neničí imunitní systém a do určité míry ho stimuluje.

"Lékaři mají v ruce poměrně nový moderní a účinný způsob, jak pacientovi, který už vyčerpal chemoterapii, pomoci," popisuje Říhová.

Druhý největší počet hlasů v kategorii veřejné správy získala Zlata Holušová, ředitelka hudebního festivalu Colours of Ostrava. Třetí místo obsadila Milena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle Nadace Olgy Havlové.

Mezi novými tvářemi v žebříčku nejúspěšnějších žen veřejné sféry je například Helena Fulková – jediná Češka, které se podařilo naklonovat myš.

Lenka Bradáčová

Zastoupení žen na klíčových pozicích v Česku se za poslední dekádu příliš nezměnilo. "Vývoj je velice pomalý a nedá se říct, že by se to nějakým výrazným způsobem zlepšilo," říká ředitelka neziskové organizace Forum 50 % Jana Smiggles Kavková.

Například platforma Byznys pro společnost loni sestavila žebříček zastoupení žen ve vedení podniků u padesáti největších tuzemských firem podle obratu. Za posledních pět let zůstává na podobné úrovni – ve všech statutárních orgánech je podíl žen 10,4 procenta (konkrétně 128 žen z celkového počtu 1227 lidí), v dozorčích radách akciových společností pak 14,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy