Známe nejkrásnější česká nádraží, projděte si je

Známe nejkrásnější česká nádraží, projděte si je
Jedno ze dvou "pohádkových" nádraží mají ve Včelničce, v okrese Pelhřimov. Železniční zastávka Včelnička se nachází na polovině úzkokolejné trati Jindřichův Hradec-Obrataň. V dnešní době je celá trať a její nádraží hlavně turistickou atrakcí. "Na tomto malém nádraží žije již téměř 60let paní Kukačková, která se stará o pěkně upravené nádraží a okolí. Po celý rok se ve Včelničce zastavují jak turisté, fotografové tak i mnoho známých, kteří zde mají pravidelnou zastávku při svých cestách na dovolené," sděluje o Včelničce pisatel, jenž by jí přál titul nejhezčího nádraží.
Druhým nádražím, které letos získalo zvláštní ocenění pohádkového nádraží je v "domově" Aloise Nebela. Horní Lipová alias Bílý Potok.
Další nominovaná nádraží mají také své kouzlo, tak jako to v Běšinách na Klatovsku. Skvělý vzhled, zdařilá rekonstrukce, krásné květiny. Kontrast červené omítky či někde režných cihel, hrázdění a bílých doplňků je typický pro řadu stanic na tzv. Českomoravské transverzální dráze.
Červený Kostelec, okres Náchod. "Nádraží mne okouzlilo příjemnou barvou, čistým a uklizeným okolím a záplavou květin. Paní v pokladně byla vždy milá a příjemná, ochotně poradila, pokud jsem měla problém. (...)Nádraží je hezky upravené, má příjemné prostory pro cestující, červená fasáda ladí s názvem města. Před nádražím jsou nově stání pro autobusy," napsala účastnice soutěže, jež do klání vyslala Červený Kostelec.
Foto: Archiv Asociace EF CZ - Souznění, o.s.
Zuzana Hronová Ekonomika Zuzana Hronová, Ekonomika
12. 12. 2013 12:20

Sedmý ročník soutěže o Nejkrásnější nádraží ČR, pořádané občanskou společností Asociace Entente Florale CZ - Souznění, zná své vítěze. Smyslem soutěže je zlepšit stav našich nádraží. Podívejte se, kde se to povedlo. Deset letošních finalistů na fotkách doplňují finalisté z předchozích sedmi ročníků.

 

Právě se děje

Další zprávy