Zmizelo pět milionů turistů. Česko sčítá škody na ochromeném cestovním ruchu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 7. 8. 2020 10:23
Služeb ubytovacích zařízení v Česku v letošním druhém čtvrtletí využilo 988 000 lidí, meziročně o 82,9 procenta méně, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Hosté v nich strávili i méně nocí. Jejich počet se proti stejnému loňskému období snížil na 2,6 milionu. Stojí za tím vládní zařízení proti epidemii covidu-19, kvůli kterým musely být hotely uzavřené. Kolaps postihl celou oblast služeb.
Pražské ulice zely během koronakrize prázdnotou.
Pražské ulice zely během koronakrize prázdnotou. | Foto: Jakub Plíhal

"V absolutním vyjádření se jedná o meziroční úbytek téměř pět milionů hostů a 11,5 milionu nocí. Protikoronavirová opatření přinesla výrazné omezení domácího cestovního ruchu především v dubnu a květnu a prakticky se zastavil příjezdový cestovní ruch ze zahraničí," uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a služeb ČSÚ Pavel Vančura.

Počet ubytovaných cizinců se podle něho ve sledovaném období snížil o téměř 96 procent a domácích hostů o více než dvě třetiny.

Drasticky se počet turistů propadl hlavně v Praze. Ve 2. čtvrtletí se ve městě ubytovalo zhruba 138 000 lidí, meziročně o 93,6 procenta méně. Přes milion nocí chybělo také ubytovatelům v Karlovarském kraji, návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení klesla plošně ale ve všech krajích, uvedli statistici.

Koronavirová krize se nevyhnula ani lázním. Ve druhém čtvrtletí měla lázeňská ubytovací zařízení podle ČSÚ jen čtvrtinovou návštěvnost, jejich služeb využilo 57 000 hostů, z toho většina, 51 000, byla z Česka. Meziročně se tak snížil počet českých návštěvníků ubytovaných v lázních o 61,5 procenta a cizinců o 94,1 procenta.

První případy nákazy koronavirem se v Česku objevily na počátku března a krátce poté vláda přijala preventivní opatření proti šíření viru, která zahrnovala uzavření restaurací, kin, obchodů, zákaz prodeje ubytovacích služeb a omezení cestování. Postupně je pak začala uvolňovat od poloviny května.

Kvůli uzavřeným hranicím a omezením cestování nepřijeli hlavně zahraniční návštěvníci, kteří dříve tvořili většinu hostů pražských ubytovacích zařízení. Počet nocí, které v české metropoli lidé strávili, klesl meziročně o 94,9 procenta na 255 652. Praha je podle statistiků z hlediska propadu návštěvnosti nejpostiženějším regionem v celé republice. Návštěvnost hromadných ubytovacích zařízení poklesla ale během dubna, května a června ve všech regionech.

Kvůli omezení pohybu ubylo v Česku zahraničních turistů ze všech sledovaných zemí. S výjimkou Slovenska se snížily jejich příjezdy a přenocování o více než 90 procent. Pokles návštěvnosti ze Slovenska byl o 84 procent. Vedle toho německých turistů, kteří před koronavirovou pandemií tvořili jednu z nejpočetnějších skupin návštěvníků v zemi, se ubytovalo v ČR podle ČSÚ o 91,2 procenta méně než o rok dříve, a to 50 000.

Celkově poskytovatelům služeb v Česku klesly ve druhém čtvrtletí tržby meziročně o 19,8 procenta po očištění o sezonní vlivy. Byl to nejvýraznější propad od roku 2005. Více než 80procentní pokles tržeb zaznamenali ve druhém kvartále letečtí dopravci, poskytovatelé ubytovacích služeb a cestovní kanceláře. 

Bez očištění o sezonní vlivy klesly tržby ve službách meziročně o 19,7 procenta. "Naplno se tak projevil vliv omezení souvisejících s koronavirovou krizí," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková. "Růst tržeb zaznamenalo pouze několik odvětví, například telekomunikační nebo poštovní a kurýrní činnosti," dodala.

Mezičtvrtletně se tržby ve službách ve druhém čtvrtletí po očištění o sezonní vlivy snížily o 14,4 procenta. Mezikvartální pokles postihl všechna odvětví služeb.

 

Právě se děje

Další zprávy