Zmírněte Řecku dluh, naléhá MMF na evropské věřitele

ČTK ČTK
14. 8. 2015 8:23
Proti politice Mezinárodního měnového fondu se staví například Německo.
Řecký ministr financí Euclid Tsakalotos
Řecký ministr financí Euclid Tsakalotos | Foto: Reuters

Washington – Mezinárodní měnový fond (MMF) vybídl evropské věřitele Řecka, aby přikročili k opatřením, která této zemi zmírní dluhovou zátěž. Rozhodnutí o poskytnutí dalšího financování Řecku prý fond učiní tehdy, až budou učiněny kroky s cílem zajistit, že dluhové břemeno Řecka bude udržitelnější.

"Během návštěvy jsme úzce spolupracovali s řeckými úřady i s našimi evropskými partnery, uvedla v prohlášení šéfka mise MMF pro Řecko Delia Velculescuová.

"MMF posoudí svou účast v poskytnutí dodatečného financování Řecku, jakmile budou učiněny kroky k programu (řeckých) úřadů a ke zmírnění dluhu," stojí také v textu.

Podle analýzy o udržitelnosti řeckého dluhu, ke které se ve čtvrtek dostala agentura Reuters, mají věřitelské instituce, které s Řeckem sjednaly předběžnou dohodu o třetím záchranném programu, "vážné obavy" o udržitelnosti řeckého státního dluhu. Domnívají se však, že snížení jeho nominální hodnoty se lze vyhnout.

Zpět na udržitelnou úroveň by prý dluh mohla vrátit "vhodná kombinace" prodloužení lhůt splatnosti.

MMF už dříve avizoval, že dává přednost odpisu řeckého dluhu. Proti takovému řešení je ale vláda v Německu. Ta se naopak staví otevřeněji vůči možnosti prodloužit splátek.

 

Právě se děje

Další zprávy