Změny DPH na poslední chvíli. Zeman novelu bleskově podepsal

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 22. 12. 2014 14:02
Současné ministerstvo financí navazuje na praxi předchozích vlád. Pro podnikatele důležitou novelu poslalo do Sněmovny pozdě, zdrželo ji pak i senátní veto.
Jak budou podnikatelé platit DPH v roce 2015?
Jak budou podnikatelé platit DPH v roce 2015? | Foto: Thinkstock

Praha – Strany vládní koalice dodržely dohodu z minulého týdne a v Poslanecké sněmovně odsouhlasily novelu zákona o dani z přidané hodnoty s pozměňovacími návrhy ze Senátu. Novelu, určující pravidla pro placení DPH ze strany podnikatelů, vzápětí podepsal prezident Miloš Zeman.

Změny tak definitivně budou účinné už od 1. ledna 2015 a podnikatelé na ně musí nyní narychlo připravit své účetní systémy a další plány.

Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem poslalo novelu poslancům relativně pozdě - na začátku září. Sněmovna ji sice v listopadu schválila, senátoři ji ale v první půlce prosince poslancům vrátili s pozměňovacími návrhy.

Schvalovací proces novely zákona o DPH dokumentuje, proč firmy v Česku uvádějí mezi hlavními překážkami podnikání právě vysokou daňovou nejistotu a časté změny zákonů obecně, mnohdy na poslední chvíli. Průzkum poradenské firmy Deloitte ukázal, že vysokou daňovou nejistotu vnímá v Česku jako problém 71 procent firem, zatímco například v Německu je to 44 procent firem.

Zmírnění pro živnostníky

To nejdůležitější z pohledu většiny populace, tedy samotné sazby daně z přidané hodnoty, tato novela nemění. Novou třetí sazbu DPH ve výši 10 procent definitivně přinesla už dříve schválená novela, účinná začne být od 1. ledna 2015. Dnes definitivně přijatá novela mění "jen" podmínky placení daně pro podnikatele, například registrační a oznamovací povinnosti nebo ručení za daň.

Pozměňovací senátní návrh, který dnes schválili poslanci, zmírňuje novou povinnost takzvaných kontrolních hlášení u DPH, od nichž si ministerstvo slibuje omezení daňových úniků. Tato hlášení měli podle původního návrhu posílat živnostníci i firmy každý měsíc. Podle nyní schválené verze ale bude měsíční interval platit jen pro firmy, zatímco další plátci DPH - typicky živnostníci - ho budou posílat jednou za čtvrtletí, stejně jako dosud podávají přiznání k této dani. Kontrolní hlášení budou firmy i živnostníci posílat až od roku 2016.

Prošel také senátní návrh odložit o rok - na leden 2016 - zavedení 21procentní sazby daně z přidané hodnoty pro prodej stavebních pozemků. Schválení tohoto návrhu ocení developeři, kteří se báli rychlého zdražování stavebních parcel.

Schválená novela dále od roku 2015 do nově vzniklé desetiprocentní sazby DPH přidává (vedle už dříve schválených knih, léků a kojenecké stravy) suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií. Jde například o mouky a směs pro výrobu bezlepkového chleba a další suroviny z luštěnin nebo brambor. Tyto suroviny navíc musí splňovat požadavky příslušné směrnice Evropské komise.

Novinkou je také rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti na odběratele služeb a zboží, tzv. reverse charge, i na další komodity. V případě poskytnutí služeb nebo dodání zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Cílem je zamezit podvodům. Přenesení daňové povinnosti novela rozšiřuje vedle nynějšího převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově například na dodání mobilních telefonů nebo některých plodin.

Novela také zachovává limit k registraci k DPH na dosavadním jednom milionu korun. Ruší tak původně schválený plán exministra Miroslava Kalouska na snížení limitu na 750 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy