Změna na trhu LPG: Česká Flaga získá sestru v Polsku

ČTK ČTK
10. 9. 2013 11:05
Americká společnost UGI Corporation kupuje druhého největšího dodavatele LPG v Polsku.
ilustrační foto (Opel Insignia LPG).
ilustrační foto (Opel Insignia LPG). | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Americká společnost UGI Corporation, do které patří také česká Flaga, dokončila nákup druhého největšího dodavatele LPG v Polsku - společnosti BP. Transakce se má dotknout i zákazníků v Česku. Česká pobočka skupiny Flaga získala přístup k terminálu s roční kapacitou 350 000 tun plynu, který leží několik kilometrů od české hranice. 

BP na polském trhu prodala loni více než 300 000 tun zkapalněného plynu, což je 1,5násobek celkového prodeje LPG v České republice. Dohoda o odkoupení byla ohlášena loni v listopadu, schválena byla až nyní. Podmínky transakce nebyly zveřejněny.

"Díky akvizici jsme získali přístup k terminálu s roční kapacitou 350 000 tun plynu jen pár kilometrů od české hranice. Zároveň to umožnilo vznik výhodných podmínek pro dodávku LPG, bez jakéhokoliv negativního vlivu na vysoce špičkovou kvalitu plynu," uvedl jednatel české pobočky firmy Flaga Petr Polák.

UGI Corporation získává trhy i jinde v Evropě. Před dvěma lety převzala od společnosti Shell její divize pro prodej LPG v Británii, Belgii, Nizozemsku, Lucembursku, Dánsku, Finsku, Norsku a Švédsku s celkovým prodejem skoro 600 000 tun.

UGI je distributor produktů a služeb v oblasti energetiky (propan, propan-butan, zemní plyn a elektřina) se sídlem v USA. Za fiskální rok 2012 prodala v Evropě přibližně 1,5 milionu tun LPG.

V České republice působí prostřednictvím společnosti Flaga. Společnost sídlí v Hustopečích na Břeclavsku, své plnírny má i v Praze, Plzni a Opatovicích. Na českém trhu působí od roku 1993, kdy vznikla jako dceřiná firma rakouské společnosti Flaga GmbH. Jedničkou na trhu se stala po akvizici LPG divize společnosti British Petrol ČR a fúzi se společností Český Plyn k.s. v lednu 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy