Žluté vlaky začnou jezdit i do Brna. Nástup konkurence potvrdil správce kolejí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
28. 11. 2016 15:17
O železniční trasu mezi Prahou a Brnem se budou muset České dráhy poprvé dělit. Souboj o cestující odstartuje 11. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád. Správa železniční dopravní cesty přidělila kapacitu na trati mezi Prahou a Brnem společnosti RegioJet. Ta bude na trati provozovat tři spoje denně.
Foto: Aktuálně.cz

Praha – Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přidělila kapacitu na trati mezi Prahou a Brnem společnosti RegioJet. O shodné odjezdové časy usilovaly České dráhy. Správa železnic spoje podle zjištění ČTK v pondělí zanesla do interního systému a následně rozhodnutí pošle dopravcům.

České dráhy ani RegioJet se k přidělení kapacity na trati z Prahy do Brna nechtěly bezprostředně vyjadřovat.

RegioJet bude moci od nového jízdního řádukterý vstoupí v platnost 11. prosince, vypravovat vlaky na trase Praha–Brno–Bratislava s odjezdy v 07:19 a 15:19. V 17:19 bude z Prahy vyjíždět spoj do Nového města u Uherského Hradiště. Ve směru z Brna do Prahy budou žluté vlaky soukromé společnosti vyjíždět v 06:09 a 07:09 a 17:09.

Státní České dráhy, které byly dosud jediným osobním železničním dopravcem na trase, se proti rozhodnutí mohou odvolat. Nebude to mít ale odkladný účinek a konkurenční společnost tak může s provozem začít.

Veřejnosti chce správce železnic výsledky prezentovat ve středu, tedy poslední možný den, do kterého musí rozhodnout, kdo bude na trase jezdit.

Většina tratí nového jízdního řádu je známá od konce října s výjimkou právě této trasy. Jízdní řád se zanesenými žlutými vlaky zveřejnil začátkem listopadu vyhledávač spojení Idos.cz s tím, že jde o předběžná data dodaná ze SŽDC.

V srpnu ČD žalovaly Drážní úřad za to, že odmítl o jejich výhradách ohledně vstupu RegioJetu na trasu rozhodnout. Dráhy zároveň požadovaly, aby soud předběžným opatřením zakázal SŽDC dopravce na trasu pustit. Tento požadavek Českých drah ale Městský soud v Praze zamítl.

 

Právě se děje

Další zprávy