Nejistá doba končí: Optimismus se promítá do zdražování energií či dřeva, zlato padá

ČTK ČTK
4. 8. 2021 14:29
Cena zlata se v červenci vrátila k růstu. V sedmém letošním měsíci žlutý kov posílil o tři procenta na 1830 dolarů za troyskou unci, od začátku roku ale stále ztrácí téměř šest procent. Stříbro od ledna oslabilo o více než šest procent na 25,5 USD. Jeho cena klesla i v červenci. Dále rostou technické kovy, které profitují z oživení průmyslu.
Výroba v České zbrojovce v Uherském Brodě
Výroba v České zbrojovce v Uherském Brodě | Foto: ČTK

"Zlatu v letních měsících tradičně pomáhá určitý útlum na trzích i obavy z inflace. Jako bezpečnější alternativu jej také volí investoři namísto kryptoměn, které po bouřlivém začátku roku spíše stagnují," uvedl analytik společnosti Golden Gate CZ Marek Brávník.

Měď přidala za poslední měsíc pět procent na 4,5 USD za libru a od začátku roku již zdražila o téměř 27 procent. Cena hliníku se od ledna zvýšila o čtvrtinu na 2570 dolarů za tunu. Palladium od ledna posílilo o 10,5 procenta, když se prodávalo na konci července za 2644 dolarů, platina s cenou 1060 dolarů ztratila 1,8 procenta.

Jednou z nejsledovanějších komodit bylo dřevo, upozornil Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com. Jeho cena sice od začátku roku klesla o 30 procent, i tak je však světová cena dřeva na dvojnásobných úrovních, než byl standard v letech 2010 až 2019.

"Mám za to, že se na ceny z let 2010 až 2019 již nevrátí," odhadl Dohnal. I u dřeva podle něj platí, že cena v Česku světovou cenu pouze následuje. Je tam zpoždění několik měsíců a lokální cena vykazuje slabší nárůsty a poklesy.

Elektřina je dražší o polovinu

Velké změny jsou také u cen elektřiny. Tam podle Dohnala neexistuje světová cena, ale evropský trh je už natolik propojený, že existuje evropská cena s centrem v Německu. "Pokud budeme trh hodnotit podle cen elektřiny s dodáním v roce 2022, pak růst z ceny 52 eur na současných 78 eur je růst přesně o 50 procent," vyčíslil.

Stejně rostla cena plynu. Na jaře evropské ceně plynu podle Dohnala pomáhala dlouhá zima a zlepšující se vyhlídky ekonomiky, hlavně v průmyslu. Nyní plyn těží z dále dobrých vyhlídek, ale také z očekávání, že plyn bude určitým dočasným médiem poté, co se odstaví uhelné a některé staré jaderné zdroje a před tím, než se vyvinou a postaví modulární jaderné reaktory, resp. Evropa dokáže svoji spotřebu pokrýt z obnovitelných zdrojů, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy