Zkušeným pilotům ČSA klesnou platy o třetinu, plánuje firma

ČTK ČTK
15. 10. 2014 11:33
Vedení aerolinií předalo odborům mzdový plán. Těm se nelíbí nepoměr mezi nováčky a zkušenějšími zaměstnanci.
České aerolinie chtějí pilotům radikálně snížit platy.
České aerolinie chtějí pilotům radikálně snížit platy. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - České aerolinie chtějí pilotům od příštího roku citelně snížit platy. Nejvíc se má změna dotknout zkušených kapitánů, kterým chce vedení snížit plat o 30 procent. Mladším pilotům má mzda klesnout o pětinu.

Mzdový řád vedení aerolinií předalo odborářům. Ti sice snižování platů chápou, vadí jim ale nepoměr mezi snížením platů u nováčků a u seniorních kapitánů a obávají se odchodů nejzkušenějších pilotů, řekl prezident Českého sdružení dopravních pilotů CZALPA Stanislav Fiala.

Za pilota v zahraničí zaplatí i dvakrát víc

"Pokud by zkušení piloti odešli létat do světa, tak bude lepší společnost zavřít a začít ji budovat znovu na zelené louce," uvedl Fiala. V současnosti je výše platů mezi zkušenými a mladými piloty velice rozdílná. Zatímco mzda zkušeného kapitána může překročit 100 000 korun, začínající pilot dostává zhruba polovinu. Přesné informace o platech zaměstnanců nicméně ČSA neuvádějí.

Přestože platy pilotů jsou v českých podmínkách nadstandardní, mzdy v zavedených evropských leteckých společnostech jsou výrazně vyšší, uvedl Fiala s tím, že vyšší platy jsou i u dopravců, kteří mají potenciál nabírat nové zaměstnance a připadají v úvahu pro české piloty jako alternativa k práci v ČSA. Zhruba o polovinu víc například nabízí partnerský Korean Air nebo Katar Air. U Emirates si mohou přijít na dvojnásobek platů v ČSA, uvedl Fiala.

Stávku piloti neplánují

Snadnější možnost odchodu pilotů k jiným dopravcům se pak odráží na rozdílném postupu pilotů a letušek a stevardů vůči vedení aerolinií. Zatímco odbory zastupující palubní personál vyhlásily stávkovou pohotovost a nyní hlasují i o vstupu do stávky, piloti žádné obdobné kroky neplánují, přestože letušky a stevardy podporují, dodal šéf odborů zastupujících piloty.
     
Vlnu protestů odborů vyvolalo oznámení o masivním propouštění v Českých aeroliniích z konce září. Tehdy vedení oznámilo záměr propustit 77 pilotů, 172 palubních průvodčích a 66 technicko-hospodářských pracovníků kvůli vyřazení letadel A320 z flotily společnosti. Do jednání mezi odbory a vedení Českých aerolinií se rovněž vložili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO).
    
České aerolinie patří mezi nejstarší letecké přepravce, v poslední době ale měly velké hospodářské těžkosti, které vyústily až v loňský prodej velké části akcií společnosti Korean Air. V roce 2010 čítala flotila ČSA pět desítek letadel a aerolinie zaměstnávaly zhruba 3300 lidí. Ke konci letošního srpna zaměstnávaly ČSA podle Šabíka více než 230 pilotů, téměř 400 palubních průvodčích a téměř 270 pracovníků v administrativě. V loni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy