Zkrachovalé strojírny z Hradce Králové jsou na prodej

ČTK ČTK
16. 2. 2015 13:34
Strojírny Excon Steel sídlí v Praze a výrobní závod se 160 lidmi mají v Hradci Králové. Zhruba 190 věřitelů žádá 698 milionů korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Hradec Králové - Zkrachovalé strojírny Excon Steel v Hradci Králové jsou na prodej. Minimální cena požadovaná za strojírny nebyla věřitelským výborem stanovena, odhadní cena je 195 milionů korun. Zájemci mohou nabídky podávat do 20. března. Organizací výběrového řízení byla pověřena brněnská firma Prokonzulta, vyplývá z informací v insolvenčním rejstříku a na webu Prokonzulty.

Strojírny Excon Steel sídlí v Praze a výrobní závod se 160 lidmi mají v Hradci Králové. Zhruba 190 věřitelů po úpadci žádá 698 milionů korun.

Excon Steel mimo jiné vyrábí speciální ocelové konstrukce a různé aparáty pro chemický, petrochemický a energetický průmysl. Například vyráběla stropní kopuli O2 areny v Praze. "Dnes se společnost v důsledku insolvence a z ní plynoucí nejistoty zaměřuje především na výrobu krátkodobých zakázek, jako je zkružování plášťů aparátů, výroba a opracování svařenců a ocelových konstrukcí pro jiné výrobce," uvedla Prokonzulta v informaci o úpadci. Výrobní hala strojíren má plochu téměř tří hektarů.

Problémy přinesla "německá" zakázka

Jediným hodnoticím kritériem výběrového řízení je výše nabídnuté ceny. Účastník výběrového řízení musí v případě předložení nabídky složit kauci deset milionů korun. Insolvenční správce i věřitelský výbor si vyhradili i právo všechny předložené nabídky odmítnout.

Strojírny se do problémů dostaly loni zejména kvůli nevydařenému kontraktu na výrobu konstrukcí pro větrné elektrárny pro německou firmu. Kvůli neodebrání a neuhrazení téměř poloviny zakázky se Excon Steel dostala do platební neschopnosti. Na německou firmu podala žalobu u tamního soudu na uhrazení škody zhruba sto milionů korun. Rozpracované konstrukce nyní insolvenční správce prodává v samostatném výběrovém řízení. Výnos, který by mohl být zhruba šest až osm milionů korun, chce správce použít na udržení provozu podniku do doby jeho zpeněžení.

Do insolvence se Excon Steel dostala loni v červenci na podnět přepravní společnosti MAXiTRANS. Strojírny se k návrhu následně připojily. Soud firmě v srpnu povolil řešit úpadek reorganizací. Firma ale žádný reorganizační plán nepředložila. Ač jednala s několika investory, žádný do financování její reorganizace nevstoupil. V polovině ledna firma sama požádala Městský soud v Praze o prohlášení konkurzu a soud jí vyhověl.

Jediným zajištěným věřitelem je UniCredit Bank s pohledávkou 145 milionů korun, znalcem oceněný zajištěný majetek má hodnotu 156 milionů. Nezajištění věřitelé tak z konkurzu zřejmě získají jen symbolické uspokojení.

Firma byla v minulosti součástí kolosu hradeckých strojíren ZVU, z nichž se vydělila při restrukturalizaci ZVU v roce 1997 pod názvem ZVU Chemie. V roce 1999 ZVU Chemii koupila rakouská Böhler Hochdrucktechnik, v roce 2001 ZVU Chemie zkrachovala. O dva roky později podnik v rámci konkurzu ZVU Chemie koupila pražská inženýrská skupina Excon.

V roce 2013 měla Excon Steel obrat 324 milionů korun a zaměstnávala v průměru 261 lidí. V roce 2012 měla obrat 577 milionů a 270 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy