Během sedmi svátků si nenakoupíte, rozhodli definitivně poslanci

Živě
Poslanci definitivně rozhodli o zákazu prodeje ve větších obchodech během svátečních dnů. Nakonec se podařilo prosadit původní senátní návrh zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, podle kterého budou mít obchody zavřeno během sedmi svátků - 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Poslanci rozhodli o zákazu prodeje o svátcích

Živě
Aktualizovat reportáž
18:30 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Dnešní online přenos končí. Děkujeme vám za pozornost, téma budeme dále sledovat.

18:22

Kdo omezení prodejní doby ve svátek podpořil? Pro byli všichni přítomní poslanci za ČSSD, KDU-ČSL a KSČM.

Naopak z ODS, TOP 09 a ANO pro návrh nezvedl ruku nikdo.

Koalice tedy nebyla jednotná.

18:15

Prodavačky slaví...

18:13

"Nám to nevadí. Respektujeme legislativu," uvádí generální ředitel řetězce Ikea pro Česko, Slovensko a Maďarsko Marek Feltl. "Z těch sedmi dnů už máme tři dny zavřeno, takže nás osobně se budou týkat jen čtyři dny," pokračuje. Ikea má podle něj zkušenost z Maďarska, kde byly obchody rok zavřené i v neděli, a ani zde nijak finančně neutrpěla. "Zákazníci se rychle přizpůsobili a nakupovali v jiném čase. Takže když se přesuneme do Česka, čtyři dny pro nás neznamenají nic," řekl Aktuálně.cz.

Foto: Reuters
18:08

Komentář šéfa ČMKOS Josefa Středuly:

18:06

Schválení zákona omezující prodej přináší podle mluvčího outletového centra Freeport Jakuba Žižky reálnou hrozbu, kdy si zaměstnavatel nebude moci dovolit mít více zaměstnanců, než je nutné k pokrytí otevíracích hodin. "Nedá se vyloučit, že by v některých případech mohli být zaměstnanci nahrazeni brigádníky. Problém je o to větší, že podobné dopady nehrozí jen velkým nákupním centrům a supermarketům, ale mohou potkat i jejich dodavatele," říká šéf centra Jan Procházka.

18:00

Návrh zákona byl přijat. Pro hlasovalo 89 poslanců, proti 60.

17:58

Rozprava končí, poslanci budou o zákazu svátečního prodeje hlasovat.

17:52

"Je šance udělat někdy novelu," doufá už Mihola (KDU-ČSL), který prosazuje zákaz prodeje o všech svátcích.

"Proč se nikdo nerozčiluje, že chce jít v sobotu k lékaři?," ptá se. Některé argumenty opozice označil za neférové.

17:43

"Odbory by se měly prát zaměstnance a neřešit to tím, že zde budeme omezovat pracovní dobu," myslí si poslanec za ODS Ivan Adamec. A varuje, že se zákaz v budoucnu rozšíří i na zbylé svátky, neděle nebo dokonce soboty. "Za chvíli to skončí tak, že si v pátek budeme muset nakoupit, jinak o víkendu zemřeme hlady," varuje.

17:35

"Je to jak přes kopírák, už jsme tuto debatu zažili několikrát. Návrh tu nebyl proto, abychom lidem zamezili chodit do obchodních domů. Ale tady jde o to, že zneužívání těchto zaměstnanců je enormní," zdůrazňuje poslanec za ČSSD Jaroslav Zavadil. Zaměstnanci podle něj za práci ve svátek nedostávají příplatky, ale náhradní volno.

Jaroslav Zavadil - místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů.
Jaroslav Zavadil - místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
17:28

TOP 09 senátní návrh nepodpoří, uvedl poslanec za tuto stranu Michal Kučera.

17:25

Podle Karamazova stále není jasné, jak na tom budou malé prodejny, které jsou součástí velkých obchodních center.

17:24

"Je strašlivé, s jakou urputností chce vláda omezovat svobody lidí," říká poslanec za ODS Simeon Karamazov.

"Vůbec nejde o ochranu zaměstnanců, jde o to, vnutit lidem určité vidění světa. Zastánci nové restrikce argumentují právy zaměstnanců a zároveň popírají fakt, že pracovní smlouvy uzavírají svobodní lidé," kritizuje. Ochranu zaměstnanců by podle něj měl v první řadě zajišťovat zákoník práce, kromě toho by měly ve firmách fungovat odbory.

17:19

Jednání pokračuje.

17:12

Mezitím další tweet Vladimíra Dlouhého.

17:03

Poslanci ODS a TOP 09 si chtěli vzít patnáctiminutovou pauzu. Měli naplánovanou poradu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem kvůli zítřejšímu projednávání zákona o posudcích o vlivu na životní prostředí. Koaliční poslanci ovšem v hlasování pauzu zamítli. TOP 09 si poté vzala oficiální přestávku na jednání klubu, o které se hlasovat nemusí.

16:58

"Stát má jiné, dostatečné možnosti, jak kontrolovat dodržování pracovního práva. A jsou zaměstnanci, kteří s vidinou příplatku jsou ochotni pracovat o nedělích a ve svátcích," tvrdí poslanec za ODS Vladislav Vilímec.

16:53

Poslanci se nyní hádají o to, zda je potřeba chránit spíš zaměstnavatele, nebo zaměstnance. "Nehájím ani zájmy zaměstnavatelů, ani zaměstnanců. Hájím zdravý rozum," ohradil se Pilný.

 

16:51

Stejně ostře vystoupil i šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. "Proč chcete určovat lidem, jak se mají chovat? Kdyby lidé nechtěli nakupovat, tak nenakupují a obchodníci to zavřou. Je to jejich svobodné rozhodnutí, tak to respektujte. Vás nikdo nakupovat nenutí," rozohnil se Stanjura.

16:49

S rezolutním prohlášením vystoupil šéf hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO): "Rozumný závěr je jediný, zamítnout obě verze. Je to naivní pokus o sociální inženýrství."

16:41

Bublan požádal poslance o podporu původního návrhu. "Věřím, že celá ta anabáze, která už trvá téměř dva roky, bude zakončena," uvedl.

16:40

"Naštěstí jsem byl v nedaleké senátní budově, takže jsem se sem stihl přesunout," říká Bublan.

16:39

Návrh byl přijat. Bublan se omlouvá poslancům za svoji předchozí nepřítomnost.

16:38

K návrhu zákona se je možné vrátit, nyní se bude hlasovat o přítomnost Bublana v jednacím sále.

16:08

"Byly tam nějaké zmatky, kdo má návrh vlastně předkládat. Vycházeli jsme z usnesení Senátu, že to bude obhajovat pan Kratochvíle (senátor za ČSSD - pozn. red.), a oni nakonec dospěli k tomu, že ve Sněmovně musí být původní navrhovatel. Takže jsem sem přiběhl a za chvíli bychom snad měli jít na řadu," sdělil online deníku Aktuálně.cz František Bublan.

František Bublan
František Bublan | Foto: DVTV
16:06

Od naší redaktorky ve Sněmovně:

"Ze vzrušených debat v zákulisí vyplývá, že na plénu Sněmovny chyběl předkladatel, kterým je senátor za ČSSD František Bublan. Není ale jasné, na čí straně se stala chyba - zda se zpozdil senátor nebo nebyl o projednávání informován."

15:54

Na jednání Sněmovny dnes přitom dorazilo zhruba dvacet odborářů a prodavaček se zelenými náramky "Chceme volné svátky" na rukou.

"Jsou tu zástupci odborových organizací, zaměstnanci velkých obchodních řetězců. Všichni jsme z toho nervózní, ten zákon se protáčí mezi Sněmovnou a Senátem deset let. Po deseti letech to vypadalo, že je ta situace natolik nazrálá, aby kompromis sedm svátků prošel. Ten technický zádrhel to zastavil, doufáme, že to parlament přesto dá na pořad jednání," uvedl místopředseda Odborového svazu pracovníků obchodu Jiří Šafář.

15:52

"Ve finále to svědčí o tom, jak se navrhovatelé chovají. Je to nedůstojné. Předpokládám, že to bude zařazeno na konec schůze. Je to pohrdání Sněmovnou," reagoval na nepřítomnost navrhovatele poslanec za TOP 09 František Laudát.

15:48

Komentář prezidenta Hospodářské komory ČR:

15:30

Ze 167 poslanců jich bylo pro 101, proti tři a návrh byl přijat.

15:29

Ve Sněmovně není přítomen nikdo z navrhovatelů. Poslanci proto hlasují o přerušení tohoto bodu do té doby, než bude přítomen alespoň jeden z nich.

15:23

Pořad schůze je schválen a poslanci se začínají věnovat zákonu o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě.

14:55

Také ČSSD chce dát omezení prodejní doby zelenou. "Budeme podporovat senátní verzi, už při schválení ve Sněmovně jsme říkali, že zákon má smysl podpořit jen pokud bude platiti v původní podobě. Byli bychom rádi, kdyby byl zákon přijatý," uvedl předseda klubu ČSSD Roman Sklenák.

14:50

Poslanci stále ještě jednají o programu schůze...

14:49

Podle Miholy regulace českou ekonomiku nijak nezbrzdí. "Věřím, že rodiny a jednotlivci nezůstávají v tuto dobu doma, ale vyráží po naší zemi, takže napomáhají ekonomickému růstu využíváním služeb," uvedl poslanec. Přímo on navrhoval, aby se zákaz prodeje týkal všech svátků.

14:43

"Klub KDU-ČSL tento senátní návrh podpoří, protože dlouhodobě považujeme toto opatření za kultivující v tom, že jsou dny, kdy ekonomika, práce a nakupování nemají být až na prvním místě," uvedl ještě před začátkem jednání Sněmovny předseda klubu Jiří Mihola.

"Jsme si vědomi toho, že je tomu tak v řadě západních zemí, zejména v zemích nám nejbližších, v Německu a Rakousku, a určitě se shodneme na tom, že nejsou méně tržní nebo se blížily socialistickému pojetí, jak je někdy vytýkáno," tvrdí.

14:30 Ikona - Logo Aktuálně.cz
14:00

Dnešní schůze Poslanecké sněmovny byla zahájena. Nejdříve se ale čeká diskuse o programu celé schůze.

13:49

O regulaci prodejní doby usilují odboráři z obchodů už přes deset let. Argumentují hlavně tím, že prodavači by měli mít nárok trávit svátky s rodinou. Aby měl zákaz šanci projít, tak netrvají na všech svátcích - sedm vybraných označují za kompromis.

13:38

Podle Dlouhého připraví regulace zaměstnance a brigádníky o příplatky za práci o svátcích a v noci. Obchody zase utrpí ztráty na tržbách - Svaz obchodu a cestovního ruchu spočítal, že řetězce za každý den, kdy budou muset mít zavřeno, přijdou o 700 milionů korun.

13:27

Za omezení prodejní doby se postavil i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula:

13:25

Někteří prodavači si v posledním týdnu nasadili na zápěstí neonovou pásku, aby dali najevo, že návrh zákona podporují. Tato kampaň "Chceme volné svátky" už běžela i v dubnu, tehdy odboráři pro zaměstnance v obchodech připravili desítky tisíc pásek.

13:15

Odborový svaz pracovníků obchodu se v posledních dnech ještě znovu snažil přesvědčit poslance, aby dnes omezení podpořili. "Našli jsme pochopení u většiny poslanců ČSSD, KDU-ČSL a KSČM, ale také i u poslanců v některých dalších klubech," tvrdí mluvčí svazu Kateřina Kavalírová.

Na jednání ve sněmovně se podle ní dnes přijde osobně podívat skupina prodavaček.

13:13

Hospodářská komora zvažuje, že proti zákazu podá ústavní stížnost - protože stát nařizuje firmám, kdy mohou podnikat a kdy ne.

13:12

Proti omezení prodejní doby dlouhodobě protestuje hlavně Hospodářská komora ČR. "Jedná se o zbytečnou, umělou a diskriminační regulaci," uvádí k návrhu zákona její prezident Vladimír Dlouhý. Prodejci podle něj nebudou mít stejná práva, protože ti z menších prodejen stále nebudou moct trávit svátky doma.

"Do budoucna zde navíc vznikne riziko rozšiřování povinného volna i na další dny," varuje Dlouhý.

Vladimír Dlouhý.
Vladimír Dlouhý. | Foto: Hospodářská komora
13:10 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Kde si v neděli nenakoupíte? Podívejte se, jaká omezení platí jinde v Evropě.

13:05

Autor návrhu senátor František Bublan je před úterním jednáním Sněmovny zatím optimistický.

"Mluvil jsem s poslanci těsně poté, co to ve sněmovně dopadlo pouze na ty tři dny. A byl jsem ujištěn, respektive slyšel jsem názory, ať to zkusíme poslat do Sněmovny znovu v původním znění - že je šance na schválení velká, protože tam posledně došlo k nějakému pomýlení," řekl online deníku Aktuálně.cz.

12:56 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Přečtěte si souhrnný komentář Jana Lipolda k dubnovému hlasování, ve kterém se Sněmovna rozhodla zúžit omezení jen na tři dny v roce:

12:50

Se sedmi svátky už počítal původní návrh zákona, který v roce 2014 přišel do Sněmovny od skupiny senátorů vedené Františkem Bublanem z ČSSD.

Poslanci ale letos v dubnu schválili pozměňovací návrh, podle něhož by se zákaz vztahoval jen na tři dny - Nový rok a vánoční svátky (na Štědrý den by mohly být obchody otevřeno jen dopoledne). Sedmnáct poslanců KSČM totiž omylem podpořilo zúžení zákazu (schvalování jsme sledovali živě zde).

12:43

Omezení svátečního prodeje se nemá týkat obchodů s menší prodejní plochou než 200 metrů čtverečních. Výjimku získají i lékárny, čerpací stanice a obchody v nemocnicích, na letištích, či na nádražích.

Foto: Economia
12:40

Poslanci dnes odpoledne budou znovu hlasovat o zákazu prodeje ve větších obchodech během vybraných státních svátků. Do Sněmovny se totiž ze Senátu vrátil zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který má prodej omezit.

Podle senátního návrhu měly být obchody zavřené o sedmi svátcích - 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Poslanci teď mohou tuto úpravu buď přijmout, nebo potvrdit mírnější variantu, kterou schválili před měsícem a podle níž mají být obchody zavřené jen o třech svátcích.

Hlasování by mělo začít za hodinu.

12:30 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Dobrý den z redakce Aktuálně.cz, odkud pro vás sledujeme dění kolem hlasování o omezení svátečního prodeje.

Tereza Holanová Radek Bartoníček Lucie Stuchlíková Tereza Holanová, Radek Bartoníček, Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 28. 6. 2016 18:31
 

Právě se děje

Další zprávy