Summit o Řecku skončil bez dohody, rozhodne čtvrtek

Přenos skončil
Sledovali jsme živě: Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska v pondělí Řekové předložili první reálný návrh za poslední týdny. Ministři eurozóny doufají v dohodu již tento týden.
Demonstrace za setrvání v eurozóně v Aténách.
Demonstrace za setrvání v eurozóně v Aténách. | Foto: Reuters

Atény, Brusel - Jednání o řecké krizi vrcholí. V Bruselu se v pondělí  opět sešli ministři financí všech devatenácti zemí platících eurem a na poslední chvíli se snaží najít s Aténami kompromis.

Dohoda nebyla uzavřena, ale návrhy, které přednesla řecká vláda, označila většina premiérů a ministrů financí za krok správným směrem. Politici devatenácti zemí, používajících euro, se znovu sejdou ve čtvrtek.

Cílem jednání je dohodnout takový program reforem, za který zástupci eurozóny pošlou Řecku finanční injekci v hodnotě sedmi miliard eur. Tyto peníze země potřebuje na splátku, která jej čeká již příští týden - kdy má Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) vrátit 1,6 miliardy eur.

Pondělní dění okolo řecké krize jsme sledovali v online reportáži.

Přenos skončil
23:55

Ministři financí zemí eurozóny se v Bruselu znovu sejdou ve středu, aby návrh zhodnotili a případně s Řeckem dohodu uzavřeli. Tu by pak představili ve čtvrtek na summitu evropských lídrů.

23:29

"Čekají nás ještě tvrdá jednání, ale všichni chceme dohodu a udržení Řecka v eurozóně," řekla po jednání Angela Merkelová.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica byla diskuse při večeři velmi otevřená a občas se lídři neubránili emocím. „Z vyjádření řeckého premiéra bylo dost zřejmé, že se mimořádně snažil upozorňovat na vnitropolitickou situaci v Řecku a té přikládal jako kdyby větší význam. Na druhou stranu premiéři a prezidenti mluvili o potřebě zachování jednoty eurozóny,“ uvedl Fico, s tím, že se sám nevyzná v tom, jestli to premiér Tsipras myslí, nebo nemyslí vážně.

23:25

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker po skončení summitu prohlásil, že definitivní rozhodnutí o osudu Řecka padne ve čtvrtek na dalším summitu lídrů eurozóny. Byl si ale jistý, že dohodu se do konce týdne podaří uzavřít, „protože řečeno fotbalovou terminologií, nemůžeme jít do prodloužení.“

Velmi negativní byla však po jednání litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová, která uvedla, že je potřeba ještě hodně práce. „Řekové si plně neuvědomují vážnost situace,“ uvedla Grybauskaiteová s tím, že na návrhu je potřeba ještě hodně zapracovat.

23:17

Během následujících 48 hodin budeme mít mnoho práce při jednání o dohodě, zhodnotila dnešní summit ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

Foto: Reuters
23:13

Summit skončil. Angela Merkelová a Jean-Claude Juncker by měli krátce promluvit před novináři, ale nečeká se žádné zásadní prohlášení. Podle italského premiéra Mattea Renziho budou jednání pokračovat.

23:05

Summit se podle novinářů, kteří jsou na místě v Bruselu, blíží k závěru. Řecký premiér Alexis Tsipras neuspořádá tiskovou konferenci, jen vydá stručné prohlášení.

21:55

Podle zpravodaje britského deníku Guardian je v Aténách atmosféra mezi demonstracemi pro a proti eurozóně napjatá. Také na sociálních sítích zuří konflikt, řecká společnost se zdá být výrazně polarizovaná.

21:54

Na veřejnost se dostal dopis Alexise Tsiprase Jean-Claude Junckerovi.

21:11

V Soluni se sešly na dvě stovky demonstrantů, kteří chtějí, aby Řecko zůstalo součástí Evropy. Demonstraci podle novinářů provází festivalová nálada, z reproduktorů zní populární hudba. Některé ženy jsou zabaleny do vlajky Evropské unie. "Není to o nátlaku, chci jen vyjářit svoje pro-evropské cítění," vysvětluje jeden z účastníků demonstrace, Apostolis Malamakis.

20:50

Řecký list Ethnos přinesl další podrobnosti ohledně změn v řeckém důchodovém systému. Kromě zvýšení hranice věku pro odchod do důchodu až na 67 let z průměrných 63 let u mužů a 59 let u žen mají Atény od počátku příštího roku také omezovat možnost odchodu do předčasného důchodu zrušením mnoha výjimek. Sníženy mají být mimo jiné doplňkové důchody nad 1000 eur měsíčně, které jsou ale poměrně vzácné.

Již dříve média přinesla zprávu, že řecká vláda ve svém nejnovějším návrhu mezinárodním věřitelům navrhuje rovněž přesunout většinu položek do základní sazby daně z přidané hodnoty ve výši 23 procent. Převod do této sazby nemá ale zahrnovat elektrickou energii nebo základní potraviny, které mají dál být daněny jen 13 procenty. Léky, knihy nebo vstupenky do divadla mají být zatíženy nadále jen šesti procenty DPH. Zavedena má být také nová daň pro podniky a pro bohaté.

20:38

Podle odhadů listu Financial Times si lidé během pondělí z řeckých bank stáhli dalších zhruba 1,6 miliardy eur.

20:20

Více než polovina investorů se podle průzkumu banky Barclays domnívá, že případný odchod Řecka z eurozóny, takzvaný Grexit, světové finanční trhy příliš neovlivní. Země je malá a zavedla se ochranná opatření, která by měla omezit šíření výkyvů, informovala o názorech respondentů agentura Reuters.

Analytici banky UBS ve své zprávě z minulého týdne míní, že chaotický odchod Řecka by zasáhl měny rozvíjejících se tržních ekonomik; největší dopad by prý měl ve střední a východní Evropě. Zásáhl by především Česko, Maďarsko a Polsko. Ekonomiky těchto zemí silně závisí na vývozu a rovněž vyvážejí výrazné množství zboží a služeb do zemí eura, stojí ve zprávě.

20:10

Evropské lídry podle všeho škrty trápit nemusí (alespoň, co se týče večerního menu). Jako občerstvení se na summitu mimo jiné podává rybí filet na bylinkách, hovězí svíčková s artyčoky, bramborový koláč a samozřejmě dezert s kávou.

 

20:05

Toto jsou detaily nového návrhu řecký škrtů a zvýšení daní, které zadlužená země předkládá Evropě. Pro příštích 18 měsíců z něj vyplývá především značný nárůst daňových příjmů. Opatření mají letos vynést 2,7 miliardy eur a v příštím roce 5,2 miliardy eur.

 

19:28

Z aténského náměstí Syntagma jsou hlášeny první střety mezi Řeky demonstrujícími pro a proti setrvání země v eurozóně.

 

18:55

Na summit dorazila také německá kancléřka Angela Merkelová. Ta novináře ujistila, že rozhodnutí ohledně Řecka v pondělí večer skutečně nepadne. Podle ní půjde spíše o "cvičné jednání". "Můžeme mít jen poradní hlas," uvedla Mekrelová, která byla před schůzkou lídrů zemí eurozóny velmi strohá.

Podobně jako německá kancléřka mluvil i francouzský prezident Francois Hollande. Dovolil si být ale o něco optimističtější. Podle něj by večerní jednání mohlo vést k brzké dohodě. Nový řecký návrh Hollande považuje za dobrý základ pro další vyjednávání a práci.

 

18.48

Jako o "protahujícím se thrilleru" píší řecká média o jednání kolem nejnovějšího návrhu reforem a ekonomických opatření řecké vlády pro mezinárodní věřitele. Po pondělním zasedání euroskupiny a večerním summitu eurozóny se má v průběhu týdne konat další jednání euroskupiny, na kterém už by konečně mělo být rozhodnuto, zda se obě strany dohodnou, uvedl na svém serveru řecký deník Ta Nea.

Podle listu pokračují "horečnaté konzultace" zejména mezi řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem a nejvyššími představiteli dalších zemí "v rámci konečného úsilí o dosažení dohody s věřiteli". Šéf řecké vlády jednal telefonicky i s americkým ministrem financí Jackem Lewem.

18:38

Na evropských trzích v pondělí vládne výrazný optimismus. "Mnozí věří, že se Řecko konečně dohodne s Evropou na dalších krocích, aby nezbankrotovalo. V pozadí nadšení stojí zpráva, že Řecko navzdory svým tvrzením z minulého týdne přináší nové návrhy k jednání. To je to, co chtěly trhy slyšet," vysvětluje ekonom Next Finance Vladimír Pikora.

Řecké akcie díky tomu vzrostly o devět procent, německé akcie připsaly skoro čtyři procenta. "To tu nebylo už dlouho," dodává Pikora. 

18:35

"Dnešní řecký návrh je první reálný návrh za poslední týdny," řekl před summitem předseda Evropské rady Donald Tusk, který eurosummit svolal. "Nechci projednávat technické detaily, ale chci, abychom ukončili politický hazard," pokračoval Tusk, podle kterého je nejdůležitější aby političní lídři převzali zodpovědnost a udělali vše pro to, aby se vyhnuli chaotickému odchodu Řecka z eurozóny.

18:30

V řecké metropoli narůstá napětí. Do ulic se v průběhu pondělního večera chystá hned několik konkurenčních skupin demonstrantů. O demonstrace (pro i proti vládním škrtům) v Aténách není nouze, informuje britská BBC.

 

18:15

Premiéři a prezidenti členských zemí eurozóny přijíždějí do Evropské rady. Podle lucemburského premiéra Xaviera Bettela není pro řešení řecké krize „za pět minut dvanáct, ale třicet vteřin před dvanáctou“.

Ještě před summitem lídrů proběhlo několik schůzek. "Poradu si udělali zástupci věřitelů, Mário Draghi (ECB), Christine Lagardeová (MMF), Jeroen Dijsselbloem (Euroskupina) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Ten se pak také setkal s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem a ministrem financí Janisem Varufakisem," připomíná zpravodajka Aktuálně.cz Silvie Housková.

17:38

Řecký ministr ekonomiky George Stathakis v rozhovoru pro BBC uvedl, že součástí reforem by měl být "nový systém daní" pro podnikatele a vysokopříjmové skupiny. 

17:28

Bankrot Řecka by mohl ohrozit měny zemí, jako je Česká republika. V reakci na dnešní prohlášení ministra financí Andreje Babiše, ať Řecko konečně zbankrotuje, to řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Krach Řecka by podle něj byl zkouškou Evropské unie i eurozóny a mohl by Česko poznamenat víc, než si myslí.

"Podobný kolaps by mohl mít jako následek určité oslabení a ohrožení samostatných měn menších států ve východní Evropě. Mohl by mít vliv na snížení přílivu investic do států, jako je Česká republika, Polsko, Slovensko nebo Maďarsko," uvedl šéf diplomacie. "Já bych si nebyl tak jistý, že bankrot Řecka by byl něčím, co by se České republiky vůbec netklo," dodal.

17:23

Svými ústupky řecký premiér rozladí část svých voličů, spolustraníků a odbory. Paradoxně ho může zachránit opozice, jejíž politiku tolik kritizoval. Proč to bude mít Alexis Tsipras složité, se dočtete v analýze Aktuálně.cz.

Alexis Tsipras v Evropském parlamentu.
Alexis Tsipras v Evropském parlamentu. | Foto: Reuters
17:17

"Mým cílem je dohoda do konce tohoto týdne. Pracujeme na tom dnem i nocí," prohlásil podle své mluvčí předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

16:29

Slovenský premiér Robert Fico věří, že setrvání zadluženého Řecka v eurozóně má více výhod než nevýhod. Pokud si však Atény nesplní své povinnosti, Slovensko bude stát na straně zemí, které budou hovořit o rozchodu eurozóny s Řeckem. Fico to řekl před dnešní schůzkou vrcholných představitelů zemí eurozóny, které se sám zúčastní.

Foto: Reuters
16:09

Chystáte se na dovolenou v Řecku? Vezměte si hotovost a bankrot nepoznáte, radí analytici a zástupci cestovních kanceláří. Více čtěte v návodu na Aktuálně.cz.

 

Dovolená v Řecku
Dovolená v Řecku | Foto: Thinkstock
15:44

Politolog a autor knihy Konec volného trhu Ian Bremmer zveřejnil na Twitteru takzvaný Řecký kalendář. Jeho součástí jsou například "Den D", "Poslední šance" či "Soudný den".

Naráží tak na skutečnost, že od vypuknutí řecké krize se o tom, že země balancuje na hraně útesu a má poslední možnost zachránit se před bankrotem, mluvilo již několikrát. Přesto se konečné rozhodnutí stále daří odsouvat.

15:29

Řecký ministr financí Varufakis se nebavil s novináři ani po skončení zasedání ministrů financí eurozóny. Informuje o tom redaktorka Dow Jones Nektaria Stamouli.

Například minulý týden přitom Varufakis uspořádal vlastní tiskovou konferenci, na které obhajoval řecké návrhy a seznámil redaktory s celým programem zaslaným euroskupině.

15:21

"Co se bude tedy řešit ne večerním summitu lídrů zemí eurozóny, když euroskupina dnes nedosáhla žádné dohody ohledně Řecka?," zeptal se na tiskové konferenci v Bruselu jeden z přítomných novinářů.

"Hlavy států mohou mít vždy různé názory," reagoval Dijsselbloem s tím, že zástupci eurozóny sdělí prezidentům a premiérům měnové unie svůj pohled na situaci.

15:11

Dijsselbloem potvrdil, že řecká vláda zaslala celkem dvě verze, první v noci a druhou dnes brzy ráno. "Ale poměrně se podobaly, takže nejde o nic zásadního," tvrdí šéf euroskupiny. Zároveň ale dodal, že ministři financí eurozóny by bývali uvítali potřebné podklady dříve.

Jeroen Dijsselbloem, šéf ministrů financí eurozóny
Jeroen Dijsselbloem, šéf ministrů financí eurozóny | Foto: Reuters
15:08

"Nové řecké návrhy jsme obdrželi dnes brzy ráno. Uvítali jsme je a vnímáme je jako pozitivní krok," prohlásil na tiskové konferenci šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Vzhledem k nedostatku času ale podle něj ministři financí eurozóny nemohli řecký program ale zatím dostatečně vyhodnotit.

Jménem eurozóny vyzval řeckou vládu, aby začala spolu s věřitelskými institucemi ihned diskutovat nad návrhy. "Abychom dosáhli dohodu pokud možno koncem tohoto týdne," zdůraznil s tím, že poslední řecké dokumenty by měly pokud možno posloužit jako její základ.

14:58

Večerní setkání prezidentů a premiérů zemí eurozóny se bude konat v 19 hodin, tak jak bylo naplánováno. Informoval o tom mluvčí předsedy Evropské rady Donalda Tuska.

14:54

"Řecké návrhy jsou vítaným krokem, ale je třeba zvládnout společně s institucemi ještě více práce. Euroskupina se tento týden znovu sejde. V nejbližších dnech potřebujeme dohodu," napsal na Twitter místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis.

14:47

Že dnešní jednání ministrů financí eurozóny skončilo, potvrdil na Twitteru už i finský ministr financí Alex Stubb. Práce podle něj pokračuje a věřitelské instituce, tedy Evropská centrální banka, Mezinárodní měnový fond a zástupci měnové unie, posoudí návrhy řecké vlády.

14:39

Podle deníku The Guardian tak setkání euroskupiny trvalo sotva hodinu. Znamená to, že v diskusi ohledně řešení řecké krize nedošlo pravděpodobně k žádnému pokroku. "Což znamená, že zástupci zemí eurozóny nebudou večer v pozici, kdy by měli podepisovat nějakou dohodu," uvádí list.

14:31

Na Twitteru se objevila zpráva, že setkání ministrů financí eurozóny zřejmě už skončilo. Podle Think tanku Open Europe se též objevily zvěsti, že večerní summit lídrů eurozóny byl zrušen.

14:26

"Nemůžete posílat návrhy až po druhé ráno a pak během dopoledne očekávat rozhodnutí," podotkl rakouský ministr financí Schelling. Naráží tak na věc, na kterou si postěžovali i další jeho kolegové: že řecká vláda poslala svůj poslední plán reforem pozdě, a nikdo se s ním tedy ještě nestihl seznámit.

14:21

Slovenský ministr Peter Kažimír při příchodu na jednání euroskupiny poznamenal, že návrhy musí nejprve posoudit a případně potvrdit věřitelská trojka.

"Já dávám přednost komplexní dohodě před prostým prodloužením programu nebo nějakým druhem nehody," poznamenal. Konečný termín je podle něj až konec tohoto měsíce.

14:14

Britský server The Guardian píše, že řecký ministr financí Janis Varufakis dorazil na jednání euroskupiny s 45minutovým zpožděním.

Foto: Reuters
13:53

Ministr financí Andrej Babiš komentoval Řecko i na Twitter.

13:38

"Řecko chce hodovat a po ostatních zemích požaduje, aby mu za tuto party zaplatili," prohlásila litevská prezidentka Dalia Grybauskaite. Země podle ní nechce přijmout zodpovědnost za několik desetiletí, během kterých žila nad své možnosti.

"Viděli jsme, jak Portugalsko, Španělsko, Irsko nebo Lotyšsko zvládly těžká období krize, stejně tak jsme to překonali my. A teď se díváme na zemi, která si chce užívat a doufá, že jí to druzí zaplatí," řekla v rozhovoru pro stanici LRT Radio.

"Nejdříve Ukrajina, další na řadě může být Moldavsko a potom Pobaltí,“ varuje litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová.
"Nejdříve Ukrajina, další na řadě může být Moldavsko a potom Pobaltí,“ varuje litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová. | Foto: Reuters
13:30

Podle rakouského ministra financí Hanse Jörga Schellinga zástupci měnové unii dnes k žádnému závěru opět nedojdou

Kromě toho podle listu The Guardian dodal, že časem bude potřeba začít diskutovat o tom, kdo bude cesty na opakovaná zasedání vůbec platit.

13:26

Řecký ministr financí Janis Varufakis se tentokrát při příjezdu na jednání ministrů financí eurozóny s novináři vůbec nezdržel a zamířil rovnou do budovy, kde bude diskuze probíhat.

13:23

Podle slovenského ministra financí bychom měli být optimisté, ale zároveň zůstat nohama pevně na zemi. "Dokud se nedohodneme na všem, není dohodnuto nic,“ napsal právě na Twitter.

13:15

Na to, že nové řecké návrhy znovu neviděli , upozorňují i slovenský ministr financí Peter Kažimír a jeho německý protějšek Wolfgang Schäuble. "A bez základních návrhů se nemůžeme vážně na summit připravit," řekl německý politik.

13:11

Optimismem zatím nehýří ani ministr financí Irska Michael Noonan. Ten zmínil nedostatek času na přípravu a zmatek ohledně řeckých návrhů. Zatím podle něj navíc není jasné, zda jsou tyto návrhy dostatečné.

13:01

Finský ministr financí Alex Stubb zůstává skeptický. "Co se týká dneška, mám velmi malá očekávání," prohlásil při příjezdu na jednání zástupců eurozóny. "Dnešek vypadá jako pondělí, kdy jsme zbytečně uletěli spoustu mil… Dnes nepředpokládám žádný průlom," uvedl podle reportérky listu The Guardian.

12:32

"Podklady, které nám zaslal řecký premiér, představují dobrý základ pro pokrok na summitu eurozóny," sdělil mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas.

12:29

Na sociálních sítích se lidé o řecké krizi baví i odlehčeně, například na Twitteru. Zde lze pod hashtagem #grexit_songs najít písně, které by nejlépe vystihovaly případný odchod Řecka z eurozóny. Objevily se tu například "Money, money, money" od švédské skupiny ABBA nebo upravená verze Yesterday od Beatles.

12:20

Pokud stoupne sazba DPH u některých položek, elektřiny se to nedotkne, zdůraznil řecký premiér Tsipras. "Chceme dosáhnout finančně schůdného řešení, upustit od nadměrných primárních rozpočtových přebytků, zachránit mzdy a důchody a vyhnout se vysokému a iracionálnímu zvyšování DPH u elektřiny," prohlásil podle listu Kathimerini.

12:11

Součástí nových návrhů řecké vlády je podle agentury Reuters postupné zvyšování odchodu do důchodu na 67 let a zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) u některých položek, píše agentura Reuters.

Základní sazba DPH je nyní 23 procent, kromě toho má země dvě snížené. Třináctiprocentní sazba platí pro energie a veřejnou dopravu. Nejnižší, která činí 6,5 procenta, se vztahuje například na hotelové ubytování, očkování, divadlo, noviny a dětské knihy.

Podle Reuters by se přitom v budoucnu nejnižší sazba měla týkat jen knih a léků.

12:06

Podle německé kancléřky Merkelové dnes oficiální rozhodnutí ohledně řecké pomoci ještě nepadne, do konce týdne je však stále ještě dost času na její doladění. "Pořád je tu ještě několik dní, během kterých se může rozhodnout," prohlásila podle agentury Reuters.

11:54

"Dohoda bude buď v souladu se základní linií volebního programu Syrizy, nebo k žádné nedojde," prohlásil v pondělí ráno podle deníku Kathimerini náměstek řeckého ministra práce Dimitris Stratoulis. Premiér Tsipras se podle něj při vyjednávání drží této zásady. Atény odmítají především další škrty mezd a důchodů.

Foto: Reuters
11:39

V Bruselu začala schůze řeckého premiéra Tsiprase se zástupci Evropské centrální banky, MMF a zemí eurozóny. Před jejím začátkem předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přitom prohlásil, že si není jistý, zda dnes dojde k dosažení dohody.

11:36

Prohlášení ministra financí Babiše o tom, že by Řecko mělo zbankrotovat, podle tuzemských ekonomů nezpůsobí na evropském trhu žádný výrazný otřes.

"Takové výroky mohou ovlivnit názor české veřejnosti, ale faktický dopad na celý problém je nulový," uvedl k výrokům Babiše Michal Brožka z Raiffeisenbank. Hlavní ekonom Ery Jan Bureš upozornil, že na adresu Řecka padla v posledních dnech řada ostřejších výroků. "Nemyslím si, že by tato slova měla způsobit na evropské půdě velký rozruch," říká.

11:33

Podle deníku The Guardian je ve druhém největším městě Řecka Soluni zatím v okolí bankomatů klid. "V okolí Aristotelova náměstí nebyly žádné fronty a těch několik lidí, kteří se u bankomatů zastavili, obvykle jen kontrolovali stav svého účtu," uvádí list.

11:29

Řecký ministr obrany Panos Kammenos varoval tamní vládu, že zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) na ostrovech nepodpoří - a to i v případě, že by kvůli tomu měl padnout kabinet.

Podle listu Greek Reporter jej vyjednávač hlavní vládní strany Syrizy Nikos Pappas v neděli ujistil, že toto opatření nebude součástí návrhů reforem, které premiér Tsipras zaslal do Bruselu. V neděli večer ovšem někteří ministři prohlásili, že zrušení snížené sazby DPH už pro ně není tabu. 

11:20

Němečtí podnikatelé vyzývají tamní kancléřku Angelu Merkelovou, aby k Řecku na dnešním summitu zaujala tvrdý postoj. "Řecko musí dnes předložit reformy," zdůraznil pro deník Bild Ingo Kramer, šéf německého svazu zaměstnavatelů BDA.

Prezident Svazu německého průmyslu BDI Ulrich Grillo uvedl, že eurozóna nemá povinnost držet Řecko v měnové unii. Podobný názor má i prezident německé obchodní komory Eric Schweitzer, podle kterého by pravidla týkající se stability v Evropě neměla být změkčována ani interpretována jinak než doposud.

11:06

Evropská centrální banka (ECB) dnes potřetí za posledních šest dnů zvýšila limit pro nouzové financování řeckých bank. Agentuře Reuters to sdělil zdroj z bankovního sektoru. Neupřesnil však rozsah tohoto zvýšení.

Nouzové financování je pro řecké banky jedinou náhradou za odliv vkladů, který podle listu Kathimerini během minulého týdne přesáhl pět miliard eur (136 miliard korun).

Vkladatelé vybírají peníze kvůli hrozbě krachu jednání mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli. Lidé se obávají, že země bude muset v dohledné době omezit výběry vkladů, zakázat převody peněz do zahraničí a nakonec opustit eurozónu.

Foto: Reuters
10:49

Redaktorka listu Kathimerini Eleni Varvitsiotis informuje, že řecká vláda právě zaslala zástupcům eurozóny nové návrhy reforem.

10:46

Co dnes zástupce zemí eurozóny čeká? V 11 dopoledne se řecký premiér Alexis Tsipras sejde s prezidentem Evropské centrální banky Mariem Draghim, generální ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou a šéfem skupiny zemí platících eurem Jeroenem Dijsselbloemem.

O půl jedné by se měli podle listu Kathimerini sejít ministři financí zemí eurozóny. V sedm večer pak začne summit premiérů a prezidentů zemí měnové unie.

10:34

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nesouhlasí s názorem ministra financí Andreje Babiše, který dnes prohlásil, že by Řecko mělo konečně zbankrotovat. Krach Řecka by podle Sobotky poškodil EU a nepřímo i českou ekonomiku, stejně tak by zhoršil uprchlickou krizi.

"A pokud se potvrdí dnešní ranní signály, že řecká vláda je ochotna přijmout potřebné reformy, musíme udělat maximum pro to, abychom eurozónu posílili. A Řekové musí provést nutné reformy," sdělil premiér. Země EU by si měly podle něj pomáhat, ne se tlačit do kouta siláckými prohlášeními.

Foto: Aktuálně.cz
10:17

Jak vidí krizi Řekové? Takto ji ztvárnil tamní kreslíř Christos Papnikos.

Řecký ministr financí Janis Varufakis (sedící na zemi): "Vytvořme spolu novou Evropu." Německá kancléřka Angela Merkelová (ve fialovém saku): "Co jsem ti říkala? Zase nepřišel s odpovídajícími návrhy (...) Řekni mi, co je nového. Doma vše v pořádku?"

 

Foto: Christos Papanikos
10:10

Italský premiér Matteo Renzi a francouzský prezident Francois Hollande v neděli během svého setkání v Miláně sdělili, že Řecko s věřiteli podle nich nakonec ke kompromisu dospějí.

"Nejsme daleko od dohody. Řecko nechce tvrdší opatření pro své nízkopříjmové důchodce a my tomu vzhledem k následkům krize rozumíme," prohlásil podle listu Greet Reporter Hollande. Pokud by Řecko opustilo eurozónu, mělo by to podle něj negativní důsledky pro všechny. "Cítím, že podmínky pro dohodu, která bude vyhovovat oběma stranám, existují. Byla by chyba zmeškat tuto příležitost," doplnil Renzi.

9:57

"V tomto týdnu se ale dostáváme do fáze, kdy krach jednání může mít závažnější konsekvence - konkrétně zavedení kapitálových kontrol a omezení výběru peněz z řeckých bank," píší ve své ranní glose analytici ČSOB.

K zavedení kapitálových kontrol či zavření bank by vedl hlavně zrychlující odliv vkladů a neochota ECB poskytovat další záchranné peníze skrze systém ELA. Co by se pak stalo? "Banky jednoduše přestanou být schopné vyplatit klientům jejich peníze z účtů," varují analytici.

9:56

O konkrétním obsahu nových návrhů nejsou oficiálně známy žádné podrobnosti. Řecký tisk ale napsal, že Atény jsou mimo jiné připravené zvýšit DPH u potravin a v oblasti turistiky, radikálně omezit předčasné důchody a zavést zvláštní daň pro movité Řeky. Tato opatření prý mají státní pokladně během jednoho a půl roku přinést pět miliard eur.

9:51

Jak by probíhal bankrot Řecka? Co se může stát, pokud opustí eurozónu? Jak by krizi řešili sami Řekové? Projděte si názory expertů, analýzy, odpovědi na nejčastější otázky i praktické shrnutí ve speciálním přehledu Aktuálně.cz.

Foto: Aktuálně.cz, Thinkstock, Reuters
9:45

Řecký premiér Alexis Tsipras v neděli předložil nový návrh, kterým chtějí Atény dosáhnout dohody o řešení řecké dluhové krize. Podle Martina Selmayra, šéfa kabinetu předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, je "dobrým základem pro pokrok" při dnešních jednáních zástupců eurozóny.

9:40

Řecko by mělo konečně zbankrotovat, aby se vyčistil prostor. Na pravidelné výroční konferenci ekonomických diplomatů v Praze to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš. "Nevím, jestli víte, že Řecko za posledních dvě stě let zbankrotovalo čtyřikrát, a já si myslím, že už konečně by mělo zbankrotovat popáté, aby se vyčistil prostor," uvedl.

Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Libor Fojtík
9:30

Dobrý den z pražské redakce Aktuálně.cz, odkud pro vás sledujeme dění kolem řecké krize.

Tereza Holanová Ekonomika Zahraničí ČTK Tereza Holanová, Ekonomika, Zahraničí, Silvie Housková, ČTK
Aktualizováno 23. 6. 2015 0:49
 

Právě se děje

Další zprávy